Mykologové v sobotu uzamknou les

 Houbařskou sezónu, která navzdory předchozímu suchému a velmi teplému počasí nebyla vůbec špatná, ukončí zamykání lesa. Akce se uskuteční v sobotu 10. října.

Sraz všech zájemců o procházku na Zelenou horu je v 9 hodin pod Chebským hradem u dřevěné lávky. Trasa výletu povede z Chebu na Myslivnu a pak lesem na Zelenou horu, kde dojde k uzavření lesa. Bude rozdělán oheň, a kdo si přinese špekáčky, bude si je moct upéct. Průvodci budou členové Mykologického klubu Slavkovský les. S sebou je doporučená vhodná obuv a oblečení, košík na houby a špekáčky na opečení.

Doprava

Z Mariánských Lázní v 7.42 – Cheb 8.12

Z Karlových Varů v 7.30 – Cheb 8.25

Ohlédnutí za výstavou hub v Chebu

Mykologický klub Slavkovský les ve spolupráci s Muzeem Cheb pořádal 2. října tradiční výstavu hub v Domově seniorů na Skalce v Chebu. Akce byla určena také pro veřejnost a v rámci mykologické poradny byly zájemcům určeny donesené houby. Prezentaci 168 druhů hub hodnotili návštěvníci s obdivem.

K vidění byly nejen jedlé, ale také jedovaté houby, jako například muchomůrka porfýrová, panterová, královská a citronová. Na těchto pak byly vysvětleny a ukázány znaky, kterými se liší od jedlé muchomůrky růžovky. Senioři se ptali na úpravu jídel z hub, jejich správné zmrazování i jak je sbírat. Vystavovaly se i vzácnější druhy, mezi nimi např. masenka lišejníková, korálovec bukový, šiškovec černý, houžovec hlemýžďovitý, hlíva hnízdovitá, lesklokorka lesklá a další. Nejvíce vzbudila pozornost největší houba, a to asi 35 kg těžký vějířovec obrovský.

„Výstavu navštívila i školní družina z 1. ZŠ Cheb. Bylo krásné pozorovat zájem dětí o nejrůznější exponáty, ve svém nadšení nám potom do návštěvní knihy namalovaly pěkné obrázky hub, za což dostaly sladkou odměnu,“ řekl předseda mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Svou návštěvou nás překvapil předseda německého mykologického klubu Lothar Roth se svým synem z Adorfu. Darovali nám do naší knihovny publikaci červeného seznamu hub v Sasku, 7 Českých atlasů, a 1 mykologický sborník v Němčině, kde je pojednána i spolupráce o nálezu vzácného Oranžovce vláknitého (Pycnoporellus fulgens),“ doplnil Jiří Pošmura.