Jak si poradit s bolestí v krku?

S podzimem a častými výkyvy teplot se množí různá onemocnění: nachlazení, chřipky, angíny, kašel a záněty. Jak se vyznat v počátečních příznacích? A jaká je ideální léčba? Na to jsme se zeptali chebské dětské lékařky Silvie Šuby.

Když nás začne bolet v krku, co to může znamenat?

Bolest v krku je nepříjemný pocit škrábání nebo bolesti, většinou pálivého nebo tlakového charakteru  – pocit cizího tělesa. Vyskytuje se poměrně často a obvykle se zhoršuje nad ránem a zlepšuje během dne. Nejčastější příčinou stejně jako u běžného nachlazení je virová infekce. Mnoho lidí má bolesti v krku jako počáteční příznak každého, i běžného nachlazení. V noci stéká hlen z nosu a z vedlejších dutin a dráždí sliznici nosohltanu. Stejně tak se může infekce objevit i přímo v nosohltanu. Některé viry mají specifické projevy nemoci např. Coxackie virus je příčinou bolestivých puchýřků v krku, objevuje se v pozdním létě a v raném podzimu. Mezi původce bolesti v krku je nutno počítat i viry infekční mononukleózy, chřipky ale i herpes simplex. Tato onemocnění se antibiotiky neléčí.

PŘÍČINY  – Co nepříjemnou bolest v krku způsobuje?

Nejčastější bakteriální příčinou bolesti v krku je infekce způsobená Streptococcus pyogenes. Streptokoková infekce (angína) se projevuje kromě silné pálivé bolesti v krku často i horečkou, bílými „čepy“ na patrových mandlích, zhoršeným polykáním a zvětšenými uzlinami na krku. Projevy běžného nachlazení nebývají přítomny. V začátku nemoci se pouhým pohledem do krku se nemusí vždy spolehlivě rozpoznat, proto se provádí vyšetření výtěrem z krku. Když potíže trvají 2 dny a více nález bývá jednoznačnější.

Nejčastější neinfekční bolesti v krku se objevují po probuzení u pacientů se ztíženým dýcháním nosem pro velké nosní nebo krční mandle nebo perzistentní rýmu, vychýlení nosní přepážky apod. Mizí po zvlhčení sliznic dutiny ústní napitím vody nebo nesladkého čaje. Další příčinou bolestí v krku může být i alergický zánět.

LÉČBA  –  Řekněte, co bychom měli dělat, abychom se bolesti zbavili?

Většina bolestí v krku odezní spontánně bez léčby. Doporučují se teplé tekutiny, léty osvědčený lék je čaj s citronem a medem. Praktikuje se i kloktání výtažkem z šalvějí. Některé pastilky proti zánětu v krku obsahují látky ke zklidnění bolesti, působí protizánětlivě a antisepticky. Zvyšují produkci slin, které zvlhčují sliznici. Nedoporučují se v raném dětském věku. Při teplotě nad 38stC se podává paracetamol či ibuprofen. Léky s kyselinou acetylsalicylovou nejsou pro děti do 16 let vhodné. Do nosu při rýmě lze aplikovat kapky či spray s látkou, která působí na oplasknutí sliznic. Na podporu imunitního systému lze podat léky, které zmírní příznaky nemoci ( výtažek z pelargónií ) a také vitamín C.

KDY KONTAKTOVAT LÉKAŘE – Kdy je vhodné z domácí léčby přejít do rukou lékaře?

Při výrazných poruchách polykání a při jednostranném zhoršení polykání je návštěva lékaře nutná co nejdříve. Dále při ztíženém dýchání pro velké mandle, trvající horečce ( 38°C a víc ) víc než 48 hod, při současném výskytu vyrážky na trupu a břiše, při bolestivém zvětšení uzlin na krku.

Léčba v ordinaci – při jasném nálezu angíny se nasadí antibiotická terapie. Pokud nález není jednoznačný, provede se vyšetření výtěrem z krku. Pokud je pozitivní, nasadí se antibiotika. Pokud má pacient spálovou vyrážku, pak antibiotika nasazujeme také. Vždy se ordinuje penicilín, pokud na něj pacient není alergický. Pokud je výtěr krku negativní, antibiotika nepředepisujeme.  Při infekční mononukleóze je nutné delší domácí ošetření, dlouhodobé vyloučení tělesné námahy, dieta.  Opakované bolesti v krku nebakteriálního původu mohou být vyvolány virovými infekcemi nebo alergickým zánětem. Tito pacienti pak potřebují imunologickou nebo protialergickou léčbu.

PREVENCE  –  Jak nejlépe předcházet onemocnění?

Časté mytí rukou je zásadní a podstatné, zejména před jídlem. Je třeba vyvarovat se kontaktu s pacienty s bolestmi v krku, což je někdy obtížné, protože mohou být již nakažliví, přestože nemají žádné příznaky. Domácí inhalace minerálkou, zvlhčování sliznic jsou vhodnou prevencí u pacientů dýchajících suchý vzduch a dýchají otevřenými ústy.