Mezinárodní týden nošení dětí aneb být spolu

V rámci Mezinárodního týdne nošení dětí je připravena dvoudenní akce také v Chebu, kde se příchozí dozvědí vše o tom, jak je důležité být miminkům nablízku. Podrobnosti chystané akce nám prozradila jedna z organizátorek, Mirka Valaštíková Křížová z Chebu.eBook poděk

Sama je matkou pětiletého a dvouletého chlapečka. „Už s prvním synem jsem zjistila, že ne vše, co se dnes rodičům předkládá jako normální, protože se to „tak dělá“, je také to nejlepší,“ vysvětlovala. „Udělala jsem si zkušenost, že nejlépe mně i miminku bylo, když jsme si byli nablízku, proto jsem ho po prvních dvou proplakaných měsících začala nosit na svém těle v šátku,“ popisuje.

Postupně se tématu mateřství začala věnovat více, absolvovala kurz pro lektorky vázání šátku, a začala pořádat kurzy nošení miminek, workshopy na téma látkové pleny a přirozená hygiena miminek, poskytuje také ženám podporu při kojení, při přípravě na porod a přípravě na mateřství.

 

„Být spolu“ – o jakou akci jde

Mezinárodní týden nošení dětí je pořádán od roku 2008 americkou neziskovou organizací Babywearing international, která vznikla z mezinárodního internetového fóra The BabyWearer fungujícího už od roku 2002. Neziskovka Babywearing international byla založena za účelem vytvoření komunity a rozšíření povědomí o nošení dětí jako mezinárodně uznávaném způsobu péče o děti, jež má pozitivní dopad na dítě i rodiče. Cílem Mezinárodního týdne nošení dětí je spojit příznivce nošení dětí z celého světa.10625159_332675296905103_5100120523368905780_n

Smyslem festivalu BÝT SPOLU, pořádaného právě při příležitosti letošního Mezinárodního týdne nošení dětí, je dostat do povědomí veřejnosti informace o tom, proč je důležité být miminkům nablízku a jak nejsnadněji to provést. Chceme předat ženám, rodičům i prarodičům osobní i odborné poznatky, jak lze jednoduše předejít potížím spojeným s novou mateřskou rolí a v čem novopečené rodiče co nejlépe podpořit. Dnes rodiče, resp. matky skutečně řeší mnoho problémů, které v podstatě vyvstávají úplně zbytečně – často jde o poporodní deprese, pocit méněcennosti a nekompetentnosti, nízké mateřské sebevědomí, potíže s kojením, „nevysvětlitelný“ pláč miminka, „prdíky“ atd. Rádi se podělíme o poznatky a zkušenosti, které ukazují, že mateřství, resp. rodičovství může být velmi snadné a radostné už od početí. Vysvětlíme, proč jsou mýty o kontaktním rodičovstvím pouhými mýty.

Festival bude zahájen průvodem městem. Nosící rodiče a všichni příznivci, kteří se o nošení dětí zajímají a podporují ho, se sejdou 9. října v 13:30 na nám. dr. Milady Horákové (na nádraží) v Chebu. Průvod povede ulicí Svobody na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, kde se na cca 10 minut zastaví a vyfotí, a bude pokračovat do farního sálu (Kostelní nám. 15). V 15:00 zde bude zahájena výstava fotek rodičů a prarodičů nosících své děti na těle. Od 16 hodin je naplánována přednáška Nosit a být nošen, při které podám  účastníkům základní informace o nošení dětí v šátku nebo ergonomickém nosítku. Po přednášce bude následovat debata se sdílením osobních příběhů rodičů, kteří své děti nosí.10389123_332676143571685_2560025310336412940_n

V sobotu 10. října začne přednáškový blok ve 12:30 hodin přednáškou Intuitivní rodičovství. Jana Frajtová je matkou tří dětí, 10 let jako certifikovaná dula doprovází ženy k porodu, má pedagogické zkušenosti ze všech tří stupňů škol a speciálních tříd. Každá její zkušenost při práci se ženami jí posouvá blíž k poznání, že nejvíce přispějeme k harmonii pohlazením, láskou a péčí o své blízké a o svoji ženskost.

Ve 13:30 hodin vystoupí s prezentací „Jak jinak rodit“ VIP host festivalu: navštíví nás část pražského týmu projektu Jak jinak. Projekt Jak jinak se zasazuje o změny v českém porodnictví. Jejich cílem je prosadit celou škálu možností péče pro těhotné a rodící ženy. Na přednášce přiblíží účastníkům standardní péči při porodu očima rodícího se miminka.

15 hodin vysvětlím na workshopu Jak prožít narození miminka v klidu a harmonii, co je to bonding a proč jsou první společně prožité vteřiny, minuty, hodiny, dny a týdny tak důležité pro utváření rané vazby mezi matkou a dítětem.10538663_332676316905001_3073064866573357822_n

V 15:30 hodin pak naváže Petra Písecká povídáním o attachmentu – upevňování vazby mezi rodiči a dětmi. Petra je maminka sedmiměsíčního chlapečka, studovala psychologii a speciální pedagogiku a díky svému synovi poznala, že dítě je největším učitelem rodiče. Na přednášce předá své poznatky o tom, jak si s dětmi utvářet bezpečný, láskyplný a srozumitelný vztah, jak být emočně dostupní, vnímaví k potřebám dítěte a k signálům, které dítě k rodičům vysílá.

V 16:15 hodin bude následovat workshop na téma Ekologická péče o děti a domácnost aneb Bez chemie. Maminka dvou chlapečků, Kateřina Svobodová, předvede, jak šetrně a zároveň účinně nahradit konvenční prostředky. Kateřina si už s příchodem prvního miminka začala klást otázky: V čem vlastně jeho prádlo peru? V čem miminko myji? Čím ho mažu? Jaké plenky mu dávám? Přemýšliví lidé se dozví, že k péči bez chemie stačí jen málo, objednat pár základních surovin, trošku „alchymie“ a chvilka času, vše si budou moci osahat a očichat při ukázce domácích ekoproduktů.

V 16:45 hodin přiblíží Tereza Glaserová pojem přirozená hygiena miminek (někdy se můžete setkat s označením bezplenková komunikační metoda). Vysvětlí základní principy přirozené hygieny, proč je dobré vyslyšet a neignorovat také potřebu miminka vylučovat a komunikovat s ním o jeho potřebách již od narození. Tereza je maminkou dvouletého chlapečka a má s přirozenou hygienou bohaté osobní zkušenosti.

V 17:30 se uskuteční přednáška Chci kojit, ale jak? Na ní odkryji mnoho mýtů o kojení, a to na základě zkušeností s klientkami svými i svých kolegyní zabývajících se podporou kojení. Petra Písecká se podělí o svůj osobní příběh, kdy první dva měsíce života svého syna bojovala všemožnými způsoby o záchranu kojení, ve kterém bohužel nebyla správně podpořena. Po dvou měsících neuvěřitelného stresu přišla na to, že kojení je stejně tak jednoduché jako dýchání. Bohužel se do něj vnáší mnoho technických „návodů“ a zbytečných pomůcek, které vše pouze komplikují, ale nepomáhají. Kojit může bez výjimky každá žena.

V 18:30 hodin bude povídat Denisa E. Morkesová o Cyklické ženě. Celý život ženy je uzpůsoben do cyklů, odehrávajících se vně či uvnitř každé z nás. Na přednášce se dozvíte, jak se tyto cykly projevují v našich osobnostech i chování a jak je využít pro náš rozvoj.  Na konec festivalu má Denisa pro účastníky také jedno příjemné překvapení, takže se vyplatí zůstat až do konce. Denisa absolvovala Grál posvátného ženství s Karaimi, Červený stan s Katkou Kramolišovou, základní kurz Mohendžodáro a Mystérium Stařeny s Katinkou Soetens. V současnosti studuje slovanské bohyně. Vede ženský kruh. 10486253_332675550238411_3703676281320560010_n

Součástí festivalu také budou stánky: s látkovými plenami (zabezpečuje Nikol Jelínková), stánek s raw občerstvením (zabezpečuje Ivana Musilová), stánek s šátky, nosítky a nosicími doplňky.

 

Pokolikáté se festival v Chebu koná? 

Tuto akci organizujeme v Chebu podruhé. Loňský první ročník byl takový startovací, „oťukávací“, na akci byly pozitivní ohlasy, proto jsme se letos rozhodli jí uspořádat znovu. K Mezinárodnímu týdnu nošení dětí se už poněkolikáté připojuje také mnoho dalších měst po celé České republice, např. Liberec, Brno, Ostrava, Praha, Plzeň.

 

Pro koho je určená?

Srdečně zveme na festival všechny přemýšlivé rodiče, těhotné ženy, podporující prarodiče i zvědavou veřejnost.byt-spolu-A5obrázek