Přípravy na výstavu hub finišují

Týden před chytanou výstavou hub v Mariánských Lázních se uskutečnilo mapování hub, a to za hojné účasti houbařů nejen z Chebska. Samotná výstava, na kterou jsou nejen houbaři srdečně zváni, se uskuteční již tenhle víkend 26. – 27. října v budově CHKO v Mariánských Lázních, Hlavní 504. Otevřeno bude v sobotu od 9 – 17 hodin, v neděli od 9 -16 hodin. Součástí výstavy bude také ochutnávka specialit, houbařská poradna, kvíz pro děti za malou odměnu a krása hub pod mikroskopem.

„Mohu prozradit, že na naší výstavě diváci uvidí mimo jiné usušenou masenku lišejníkovou. Je to rarita, kterou jsme zatím ještě nevystavovali. Věnoval nám jí člen České mykologické společnosti Martin Hamaďák z Mariánských Lázních,“ informoval předseda mykologického spolku Slavkovský les Jiří Pošmura.

Nejdelší cestu za houbami při mapování podnikli zájemci až od Domažlic.  Dvaatřicet účastníků prošlo 12 kilometrovou cestu, která začala v Mariánských Lázních a vedla do Lázní Kynžvart.

„Překvapilo nás nečekané množství nálezů, vzhledem k předchozímu suchému počasí,“ podotkl Jiří Pošmura. „Našli jsme velmi zajímavé houby jako je například hřib medotrpký, liška ametystová, korálovec bukový, šiškovec černý, řasnatky, líha srostlá, voskovka kuželovitá, hlíva hnízdovitá a nádherné slizečky porcelánové,“ dodal předseda mykologického klubu.Mykologové zvou na vycházku za houbami

 

Fotogalerie z výstavy hub z roku 2014

http://zivechebsko.cz/2014/10/01/houbari-si-prijdou-na-sve-chysta-se-vystava-hub/