Mirek Vostrý: S humorem jde všechno líp

Známý výtvarník Mirek Vostrý z Chebu je nejen autorem kreslených vtipů, je také ilustrátorem a pořadatelem nejrůznějších kulturních akcí. Pochlubit se navíc může několika rekordy. 

 

Psal se rok 1998, když Vám vyšel první vtip……

Ano, v roce 1998 mi vyšel můj první vtip v dnes již neexistujícím časopise Hodokvas humoru. Od té doby se mé kreslené vtipy objevovaly více méně pravidelně.

Jak jste se dostal ke kreslení? OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ke kreslení jsem se dostal hned v útlém dětství. Kreslil jsem všude a všechno. A když jsem byl pak starší, tak se kamarádi věnovali svým motorkám Pionýr a já si kreslil. Bylo jen otázkou času, až se tomu budu věnovat hodnotněji.

Kreslení není jen vaším koníčkem, věnujete se mu profesionálně?

Kreslení už není dlouho jen mým koníčkem, už je to mé povolání, takže už si ani nepamatuji, kdy jsem si nakreslil jen tak něco pro radost.

Na co nebo na koho je vaše tvorba zaměřená?

Jsem výtvarník se zaměřením na dětskou tvorbu. Můj styl kreslení se totiž hodí nejvíce pro dětské oči, a tak jsem se rozhodl jít tímto směrem. Pro dospělé vlastně tvořím pouze vtipy.

Jste držitelem několika rekordů. Jakých?

Jsem držitelem šesti rekordů v kreslení vtipů. Šlo o největší vtip, největší počet vtipů za 24 hodin, nejrychlejší komiks, nejrychlejší trojvtip atd.

Vaše vtipy, které jste kreslil na Františkolázeňské 24hodinovce, nejen potěšily zúčastněné, ale pomohly dobré věci.

Loňskou Františkolázeňskou 24hodinovku jsem odmítl běhat. Běhání nepovažuji za přirozený pohyb a asi bych Hospicu moc nepomohl. Spíš bych po dokončení běhu potřeboval jeho služeb. A tak se zrodila myšlenka, že překonám svůj rekord z roku 2005, tj. největší počet vtipů za 24 hodin a vtipy nechám vydražit. Vydražilo se 4470 Kč.

Vy nejste jen výtvarníkem, ale jste také úspěšným pořadatelem kulturních akcí.

Pořádání kulturních akcí je pro mě něco jako vedlejšák. Baví mě to. Pohádková zahrádka měla letos desátý ročník, takže se povedlo vymyslet něco, co se líbí už 10 let, a tak v tom vidím logiku a smysl pokračovat. Jsem vlastně pořadatel jen zmíněné Pohádkové zahrádky, ostatní akce jsou jednorázové jako např. dětské dny, či dětské kouty na festivalech apod.

Kde se s vaší tvorbou mohou v současné době diváci setkat?

Od 10. září do půlky října budu mít výstavu svých ilustrací, které jsem dělal do knihy „Zlatý poklad“. Tam se se mnou budete moct setkat i osobně a dokonce i s autory knihy (více o knize zde: http://www.mirekvostry.cz/node/po-usi-v-penezich )

Věnujete se i karikaturám. Jak je to náročné?

Karikatury to je náročná výtvarnická disciplína, ale myslím, že se mi to daří. Soudím tak z reakce lidí.

Časopis Tapír je z části i vaše dítě.

V lednu t.r. jsem založil Klub kreslířů a humoristů a začali jsme vydávat vlastní humoristický časopis TAPÍR. Zatím vychází jen v elektronické verzi a je zdarma ke stažení na webu www.kkh-tapir.cz
V Tapírovi již publikuje 53 autorů, a to i z ciziny. Mám z toho velikou radost, že se to tak chytlo. Teď se snažím Tapíra posunout zase dál a dát mu novou motivaci.  Těším se, až se mi povede dostat ho do tištěné podoby. Snad se to povede. Na únor chystám s Tapírem velkou slávu. Bude mu totiž rok. Ale zatím víc neprozradím…