Cheb se po slavnostech oblékl do běžeckého. Valdštejnova desítka rozběhala historické centrum.

Poslední víkend v srpnu to v Chebu opravdu žilo. V pátek a v sobotu zavítal do města vévoda Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, aby zde společně s Chebany prožil své Valdštejnské slavnosti. Kromě historických bitev si ale letos připravil i jednu modernější bitvu. Bitvu v běhu na 10 km. Ta byla naplánována na nedělní dopoledne a běžce provedla historickým centrem města. V připraveném zázemí přímo na náměstí historického města roku 2014 se dohromady sešlo 127 závodníků hlavní kategorie a 32 dětí.

Ve velmi horkém počasí se nejdříve na startovní čáru závodu postavily děti. V běhu na 1 kilometr po náměstí Krále Jiřího z Poděbrad byla nejrychlejší závodnice s číslem 4 Marie Lillová. Aby si děti připadaly jako opravdový závodníci, byly pro všechny připraveny stejné medaile jako po závodníky hlavní kategorie.

Hlavní závod na 10 kilometrů odstartoval přesně v 11 hodin. První ročník, náročnější trať a opravdu teplé počasí přinášelo velké otázky nad nejrychlejší časem. Mnoho v této otázce přiblížil Pavel Procházka z Atletického Klubu Sokolov, který první část závodu zaběhl za krásný čas 00:17:45.06 s velmi slušným náskokem necelé minuty na druhého Ladislava Šinku z Chebu. První žena Štěpánka Dančová se v cílové bráně prvního kola objevila v čase 00:22:29.64.

Stoupající horko bylo opravdu náročné. Někteří závodníci bohužel začali pomalu odpadat. Přesto jim patří velký obdiv, že se zvládli postavit Valdštejnově výzvě.

Když po dalších 18 minutách se Pavel Procházka objevil za chebským Špalíčkem, všichni diváci se začali zbíhat k cílové bráně. Pavel ji proběhl za celkový čistý čas 00:36:43.57 a potvrdil svou roli favorita závodu. Nejrychlejší žena závodu Štěpánka Dančová si udržela svůj náskok po prvním kole a s čistým časem 00:46:21.80 se mohla radovat z vítězství v kategorii žen.

Cheb tak zažil svůj historicky první běžecký závod v centru města. Velké poděkování od pořadatelů, kterým byl i běžecký server rozběhnito.cz patří městu Cheb, sponzorům, měřícímu týmu Irontime a hlavně dobrovolnickému týmu závodu i samotným závodníkům.Valdštejnova-desítka-provede-běžce-historickým-centrem-Chebu

Na západě Čech se konají i další běžecké akce. V Plasech u Plzně nás příští týden čeká Baroko Maraton.  Na poslední zářijový víkend je pak připravena 3 denní běžecká výzva Salming Tour de Hospic.

 

Michal Ouřada – Rozběhni to.cz