Chebská šperkařka uspěla v mezinárodní soutěži

Velkým úspěchem se může pochlubit chebská výtvarnice a šperkařka Hana Kertisová, která se umístila v mezinárodní korálkové soutěži na společném čtvrtém až desátém místě. Takového úspěchu dosáhla i přes to, že se výrobě šperků věnuje jen jako koníčku ve volném čase.Foto: archiv Hany Kertisové

O jakou akci šlo?

Byl to 5. ročník mezinárodní korálkové soutěže FASHION COLORWORKS 2015 BEADING CONTEST. Soutěžní šperky musejí být vyrobené za použití jedné ze tří barevných kombinací, které vyhlásí Pantone Color Institute, světově proslulý odborník na barvy a poskytovatel barevných systémů. Soutěže se můžou zúčastnit profesionální, ale i amatérští korálkoví výtvarníci z celého světa.  Šperk musí být originálním dílem autora.

Jak jste se o soutěži dozvěděla?

O soutěži jsem se dozvěděla na korálkových stránkách na Facebooku, kde probíhají nejrůznější diskuze nejen o korálcích a špercích. Rok jsem přemýšlela o tom, zda bych to také neměla zkusit. Prvního ledna jsem si prostě řekla, proč ne, zkusit se má vše, a tak jsem se přihlásila sama. Ráda dělám originální velké šperky, což je pro tuto soutěž ideální, takže to pro mne byla taková velká výzva, zda vůbec korálkářka z malého západočeského města má šanci uspět v celosvětové soutěži a zda dokážu udělat šperk, který může konkurovat na celosvětové úrovni.

Umístila jste se ve své kategorii první desítce, jaká byla konkurence?

Soutěžila jsem v kategorii korálkový šperk. V mé kategorii bylo přihlášeno 77 šperků od autorek ze 16 zemí světa (z Ukrajiny, USA, Ruska, Švédska, České republiky, Belgie, Německa, Itálie, Mexika, Kanady, Uzbekistánu, Polska, Estonska, Běloruska, Rakouska, Maďarska). Já jsem s mým šperkem s názvem „Mystická vodní víla“ postoupila mezi 10 nejlepších šperků, které vybrala odborná porota. K výrobě šperku, jsem použila převážně japonské, ale i české korálky. Nápad na to, jak bude náhrdelník vypadat, přišel ve snu, ve kterém se mi zdálo o vílách.

Kolik výtvarnic z Česka se zúčastnilo?

Z České republiky se zúčastnily pouze čtyři korálkové výtvarnice.

V čem spočívalo soutěžní zadání?Foto: archiv Hany Kertisové

Zadání bylo vytvořit jakýkoliv korálkový šperk dle dané barevné kombinace. Já jsem zvolila svou oblíbenou cellini spirálu ve velkém provedení šitou dvojitým peyotovým stehem.  Stručně řečeno: je to šitá korálková dutinka, kdy se šije dokolečka spirálovitě pomocí přidávání jednoho nebo v mém případě dvou korálků do předchozí řady. Díky různým velikostem korálků vzniká šroubovitý tvar.

Jak jste se dostala k tvorbě šperků?

K tvorbě s korálky jsem se dostala před třemi roky, kdy jsem stále hledala nějaký vhodný šperk pro mne, a protože mne v obchodech nic nezaujalo, tak jsem zavítala poprvé do korálkárny, nakoupila korálky a doma začala zkoušet tvořit sama podle svých představ. Začalo mě to bavit, a proto jsem navštívila i pár korálkových kurzů, kde jsem se naučila, jak číst návody a různé techniky korálkování. V současnosti tvořím částečně dle návodů a částečně do šperků dávám své kreativní nápady a myšlenky.

Výrobě šperků se věnujete profesionálně nebo jen ve volném čase?

Výrobě a prodeji se věnuji ve svém volném čase, je to pro mne stále zábava a mohu se tak kreativně realizovat, aniž bych někam pospíchala a musela si vydělat tolik a tolik, protože musím. Ráda se jezdím prezentovat na nejrůznější jarmarky a trhy nejen v Karlovarském kraji, kde vystavuji své výrobky. V mojí šperkařské dílně si mohou ti, kteří přijdou, vytvořit sami nějaký malý šperk. Jsem ráda, že se lidem moje šperky líbí a těší mne, že se ke mně hlásí nejen na akcích, ale i vzpomínají na mé šperky i po delší době. Hodně úsměvné je, že i při běžné procházce mne lidé poznávají a zdraví jako tu korálkovou paní.  Protože jsem soutěživá a chci znát názor na mojí tvorbu, přihlašuji své šperky do různých korálkových soutěží, kde sklízejí velký úspěch a obsazují první příčky, což je pro mne hnací motor pro další rozvíjení a tvoření. Dá se říci, že korálky mne provázejí od rána do noci i ve snech mě často korálkování neopouští. Je to láska na celý život.Foto: archiv Hany Kertisové

Kde se mohou zájemci seznámit s vaší tvorbou?

V průběhu celého roku se prezentuji na nejrůznějších jarmarcích a trzích po celém Karlovarském kraji, kde si zájemci mohou šperky nejen prohlédnout a také zakoupit. Na akcích pořádám také výtvarné dílny nejen pro děti, kde si drobné korálkové šperky mohou návštěvníci sami vytvořit.

Prohlédnout šperky si zájemci mohou i na mých facebookových stránkách www. facebook.com/hanniejewellery. Pro nefacebookové na nových webových stránkách se intenzivně pracuje –  www.hanniejewellery.cz – již brzy.

V dohledné době připravuji pořádat pravidelně korálkové kurzy pro malé i velké v Chebu v kreativním centru. A pro nedočkavce mohu prozradit, že tvořit se mnou budou moci i celý prosinec v odpoledních hodinách a o víkendech v Ježíškově dílně ve Špalíčku v rámci Chebských vánočních trhů. Pracovat budeme nejen s korálky, ale budeme využívat i další materiály. Na místě bude i prezentace mé tvorby a samozřejmě, že nebude chybět náhrdelník „Mystická vodní víla“, který si budou zájemci moci prohlédnout zblízka. Veškeré informace je možné najít na mých stránkách.

Pokud by chtěl někdo začít, co by měl udělat?

Pro začátek se obrnit trpělivostí, připravit si šikovné ruce a domluvit se na schůzce se mnou. Ráda do tvorby s korálky zájemce zasvětím a poradím. Následovat může účast na některém z mých kurzů, kde společně vybereme a vytvoříme ten pravý šperk.  Veškeré informace najdete na mých stránkách www.hanniejewellery.cz