Kominíci varují: vaše karma může ve vedrech i zabíjet!

Muž zemřel ve vaně při koupání. Příčina smrti? Z karmy unikal oxid uhelnatý. Takových smutných případů už pamatuje soudní znalec František Jiřík desítky. „Společné mají dvě věci: došlo k nim v letních horkých měsících a dalo se jim zabránit. Často by stačilo jednoduše vyvětrat,“ běduje. V nadcházejících dnech by se teploty měly opět pohybovat opět nad hranicí 30 stupňů, kominíci proto varují před hrozícím nebezpečím.  OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Navzdory všeobecně rozšířeným mýtům smrt většinou nečíhá v samotné karmě, ale v komínu. Ten se při vysokých teplotách může rozpálit natolik, že přestane táhnout a spaliny se začnou vracet do místnosti. Proto se i mimo topnou sezónu množí otravy oxidem uhelnatým,“ říká Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků České republiky.

Slabší odtah komína při vysokých letních teplotách vysvětluje jednoduchá fyzikální úvaha. Teplejší vzduch je lehčí, proto za normálních okolností stoupá vzhůru. Pokud se však do střechy celý den opírá ostré letní slunce, zejména nevyčištěný komín to může i dokonale „zašpuntovat“.

„Doporučuji zejména v malých místnostech s karmou či kotlem pravidelně a důkladně větrat. Zároveň je ovšem potřeba, aby spalinová cesta fungovala, jak má. Letní měsíce jsou tedy ideální k tomu, abyste zavolali kominíka na pravidelnou kontrolu a čištění komínu a kouřovodu,“ upozorňuje Jaroslav Schön.

„Z minulosti pamatuji tragický případ, kdy v Praze zemřel mladý student. V poledne se sprchoval v koupelně a otrávil se oxidem uhelnatým. Příčinou byla závada na spalinové cestě. Při nižších venkovních teplotách ji ještě dokázal eliminovat vysoký komínový tah. V letním horku už byl ale nedostatečný a spaliny se vracely do prostoru koupelny,“ vzpomíná František Jiřík, soudní znalec v oboru kominictví.

Vysoký počet otrav oxidem uhelnatým mají každoročně na svědomí především plynové spotřebiče, jejich spaliny jsou totiž bez barvy a zápachu. Nebezpečí samozřejmě hrozí i od spotřebičů na pevná paliva, tedy jakýchkoliv kamen na dřevo či uhlí. Na rozdíl od spotřebičů na plyn se však jejich spaliny mohou projevit viditelným kouřem a zápachem, takže obyvatelé mají šanci uvědomit si, kolik uhodilo.

Správnou funkci plynového kotle lze ověřit i okem laika. Plamen by měl mít ostře modrofialové ohraničení. Pokud se změní na žlutý, vyplatí se neprodleně volat odbornou pomoc. Únik spalin do koupelny prozradí také vlhkost unikajících spalin pod přerušovačem tahu nebo bezprostředně pod spotřebičem. Tu je možné kontrolovat zrcátkem. Pokud se orosí, je nutné koupelnu opustit. Tuto vlhkost si ovšem laik může snadno splést s vlhkostí od sprchy.