Do Aše se vrátila pohotovost. Po dlouhých 15 letech

Patnáct let se museli obyvatelé Aše obejít bez pohotovosti. To se ale od 1. srpna mění. Karlovarský kraj nechal v Aši zřídit pohotovost, která bude fungovat ve Skřivánčí ulici o víkendech a svátcích od 9 do 16 hodin.

„Zprovoznění lékařské pohotovosti je možné díky panu doktoru Konstantinidisovi. Tomu se podařilo přesvědčit sedm svých kolegů, aby mimo své ordinační hodiny sloužili i na pohotovosti,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. Tito lékaři se budou střídat a díky tomu jsou víkendové a sváteční služby pokryté.

Provoz pohotovosti bude hrazen z rozpočtu Karlovarského kraje prostřednictvím Karlovarské krajské nemocnice. „Na zajištění chodu lékařské pohotovostní služby pro dospělé v Aši jsme pro tento rok vyčlenili 330 tisíc korun. V příštím roce se pak bude jednat o příspěvek ve výši 800 tisíc korun. Velký dík patří i městu Aš, které se bude podílet na vybavení ordinace částkou přibližně 100 tisíc korun,“ upřesnil Pánik.

Lidé tak už nebudou muset dojíždět do 30 kilometrů vzdáleného Chebu. „Je to jasný signál obyvatelům této části regionu, že se snažíme jejich problémy řešit,“ doplnil náměstek hejtmana.
Také starosta Dalibor Blažek potvrdil, že kraj byl nakloněn tomu, aby služba v Aši fungovala. „Problém byl ale nedostatek lékařů,“ podotkl s tím, že ti jsou obecně ve městě nedostatkovým „zbožím“. „Průměrný věk lékařů v Aši se navíc zvyšuje,“ doplnil. Není zde například, odborník, který by mohl diabetikům předepisovat inzulín. I to by ale kraj rád změnil.

„Už jednáme o tom, aby lidé mohli recept získat i v Aši,“ potvrdil náměstek Pánik.