Stavba bunkru pro lineární urychlovač jde do finále

Lineární urychlovač má sice začít lidem v chebské nemocnici sloužit až od příštího roku, už teď jde ale stavba speciálního krytu pro přístroj do finále. Samotný lineár do Chebu dorazí v polovině prázdnin. Poté bude následovat náročná instalace a zkušební provoz. OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA  

„Stavební část v těchto dnech finišuje,“ potvrdil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. „V exteriéru se dokončují gabionové stěny a terénní úpravy, dokončují se i střešní konstrukční vrstvy, na kterých bude instalována takzvaná zelená živá střecha. Mírné komplikace přineslo založení sousedního objektu, které se ukázalo být velmi nedostatečné a sousední objekt se tak musel zpevnit speciální statickou opěrnou stěnou, která se nyní již také dokončuje,“ vysvětlil Jakub Pánik.

V interiérech probíhá kompletace technologií, jako jsou rozvody vody, topení, vzduchotechniky i dostavba sociálních zařízení. Jak náměstek doplnil, v minulém týdnu proběhla montáž speciálních protiradonových dveří a prosklené fasády objektu. V současné době se podle jeho slov například pokládají podlahy a montují kazetové stropy a ještě v tomto týdnu začne být navážen nábytek.

„Milníkem se pro stavbu stane  27. červenec 2015, kdy k nám ze Švédska přes Rakousko dorazí samotný přístroj lineárního urychlovače, který patří k naprosté světové špičce. Lidem začne sloužit od příštího roku,“ popisoval. Lineár ale do té doby rozhodně zahálet nebude. Dva až tři měsíce bude trvat jeho montáž,  čímž bude stavba funkčně zkompletována. „Poté se bude moct zahájit nejprve kalibrační a posléze i zkušební provoz,“ dodal náměstek Pánik.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Celkové náklady na stavbu krytu se pohybují okolo 29 milionů korun, samotný přístroj pak vyjde na necelých sto milionů korun.

Prioritou Karlovarského kraje je, aby obyvatelé s onkologickým onemocněním nemuseli dojíždět desítky někdy i stovky kilometrů daleko a mohli se léčit přímo v regionu. Z tohoto důvodu zahájil v prosinci minulého roku stavbu krytu pro lineární urychlovač v Nemocnici Cheb.