Kolem Dlouhé stoky za rybím tajemstvím

 

V sobotu 18. července 2015 od 9:30 si můžete svůj letní program zpestřit přírodovědnou vycházkou územím nejpřísněji chráněné první zóny chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, okolím osady Kladská. Průvodci Vám budou Miloš Holub a Jindřich Horáček ze Správy CHKO Slavkovský les.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oproti původně plánovanému programu byla provedena změna s ohledem na vypravení speciálního autobusu pro účastníky. Sraz tedy bude už v 9:00 na autobusové zastávce Tržnice v Mariánských Lázních (Hlavní ul. nedaleko mateřské školy), kde Vás i s průvodci vyzvedne autobus a zadarmo Vás doveze na začátek trasy vycházky. Od Mýtského rybníka půjdete s průvodci kolem Dlouhé stoky, historické vodní páteře Slavkovského lesa, přes rašeliniště a rybníky na Kladskou. Z Kladské Vás zpět do Mariánských Lázní přiveze bezplatně autobus s odjezdem v 15:00 z autobusové zastávky Kladská.

Během ní se dozvíte mnoho zajímavostí o vodním prostředí, o rybách a další vodní fauně, o unikátním technickém provedení vodního díla Dlouhá stoka a zdejších rybníků a samozřejmě o ochraně vodního prostředí. Kromě toho se podíváte cestou na místa, která mají svůj příběh a stojí určitě za návštěvu. Netradičním zážitkem pro Vás může být také vyzkoušet si lov vodní “havěti” a podívat se rybě přímo do očí.

Trasa vycházky je dlouhá necelých 7 km. Je nenáročná až mírně náročná, vhodná i pro rodiny s dětmi. Vycházka se koná za každého počasí. Doporučujeme proto zvolit vhodnou pevnou a voděodolnou obuv (nejlépe holinky) a oblečení do terénu, dále svačinu a dostatek tekutin.

Cyklus přírodovědných akcí „Pojďte s námi do přírody!“ pro Vás připravila Správa CHKO Slavkovský les ve spolupráci se svými partnery. V rámci tohoto cyklu se můžete i v létě těšit na mnoho dalších výprav za poznáním přírodních zajímavostí západních Čech.

Jana Rolková