Afrika v Čechách? Díky Janu Svatošovi je to možné

Zahrada muzea ve Františkových Lázních se stala čtvrtou zastávkou turné režiséra Jana Svatoše, který zde se svým týmem představoval svůj nový film.

„Zebří“ stan, který organizátoři přivezli, ukrýval výstavu fotografií Martina a Osy Johnsonových, které vznikly takřka před 100 lety.  Ale k vidění byly také snímky režiséra Svatoše, který se vydal do stejných míst jako manželé Johnsonovi. Cílem turné bylo i představení nového filmu, který tvůrci natáčí v pěti světadílech.

Pane režisére, proč jste si zvolili Františkovy Lázně jako jednu ze zastávek svého turné?

Důvodů je hned několik. Před několika lety jsem měl ve Františkových Lázních jednu ze svých prvních  fotografických výstav, která mapovala mé dvě cesty po Africe. Bylo to ještě v době mého studia na FAMU, katedře fotografie.  Tehdy jsem fotil ještě na digitální techniku. A další z důvodů, proč zrovna Františkovy Lázně, je ten, že mne pojí starší, ale i nová přátelství s místními lidmi.

To znamená, že již nepoužíváte digitální, ale analogovou techniku?

Už když jsem zde vystavoval, uvědomoval jsem si, že bych chtěl prezentovat Afriku jinak. Snímky typu katalogů cestovních kanceláří nesplňovaly to, co jsem chtěl. Každý fotograf by měl svým snímkům vtisknout osobitý ráz, fotka by měla diváka obohatit a měla by mít svoji vypovídající hodnotu. Po výstavě ve Františkových Lázních jsem odjel na svoji třetí cestu do Afriky, do Keni. Chtěl jsem ukázat krásu a nedotčenost Afriky, a tak jsem zamířil na sever, který je opakem turisticky zprofanovaného jihu. Měli jsme s sebou analogové vybavení a přiblížili jsme se tomu, jak Martin a Osa Johnsonovi dokumentovali tuto zemi ve 20. letech minulého století. V nepříznivých podmínkách jsme i filmy vyvolávali a zpracovávali.

Z téhle cesty jste si nepřivezli jen nádherné fotografie, ale také dokumentární film, který získal tři mezinárodní ocenění…

Ano, s naší fotoexpedicí jsme na výpravě natočili dokumentární film „Africa obscura – temný kontinent v novém světle starých objektivů“, kde jsme prostřednictvím starých filmařských a fotografických přístrojů mapovali místa, která ve 20. letech minulého století objevovali manželé Johnsonovi. Dokonce se nám podařilo podle starých fotek objevit místo, kde Martin a Osa vyvolávali a zpracovávali fotky.

Stále zmiňujeme manžele Johnsonovy, řekněte o nich něco víc.Afrika v Čechách? Díky Janu Svatošovi je to možné

O nich vlastně pojednává právě náš nový film, se kterým jezdíme na turné po naší zemi.

Dokumentární film Archa světel a stínů přináší pozoruhodný životní příběh filmařů, ale také jejich moderní myšlenky blízké současným idejím humanismu a ochrany životního prostředí. Příběh Martina a Osy – „Rebelů z Kansasu“ –  je cenným svědectvím o nástrahách i výzvách každé doby. I oni zažili mnoho výher i pádů, zbořili řadu mýtů, bojovali s předsudky, mnohokrát ale narazili i na mocnější soupeře, jakými byly Hollywood a nakonec i život sám…   Diváky čeká překvapení v podobě dosud nepublikovaných archivních materiálů.