Radek Nesvačil v elitní konkurenci vozatajů devátý

V Nebanicích u Chebu vyvrcholily v neděli 12. července tradiční mezinárodní závody spřežení, které letos byly výjimečné účastí elitních 5 vozatajů z TOP10 světového žebříčku. V silné konkurenci 23 jezdců čtyřspřeží se neztratil ani náš Radek Nesvačil.

Po úvodní drezurní zkoušce byl hned za nejvýše nasazenou pěticí jezdců na šestém místě. Vedení se ujal trenér české vozatajské reprezentace Theo Timmerman z Holanska, který patří mezi zmiňovanou desítku nejlepších na světě v této jezdecké disciplíně. Pozici lídra si udržel i po náročném sobotním maratonu, kdy však předvedl čtvrtý nejlepší výsledek. Před nedělním vozatajském parkuru mezi kužely však měl náskok jen necelý jeden bod a ten mnohonásobně poslední den prohospodařil. Nasbíral totiž 11,90 trestného bodu, což stačilo jen na dílčí 15. místo a v celkovém pořadí propad na bronzovou pozici. Před ním skončili Glenn Geerts z Belgie a Němec Georg von Stein. Ten získal prvenství i díky čistému parkuru. Holandského reprezentanta Thea Timmermana však třetí místo nemuselo až tak mrzet. Dobrý pocit mohl mít především z velmi dobře odvedené spolupráce s pořadateli závodů v Nebanicích, které se letos uskutečnili již po třiadvacáté. Nikdy za tu dobu však na závody nedorazilo tolik čtyřspřeží. Theto Timmerman je však přesvědčen, že to je jen začátek a příští rok by se na západ Čech mohla dostavit ještě silnější sestava vozatajů v této královské kategorii. „Již pro letošní rok jsme se pokusili získat kvalitní sbor rozhodčích a stavitele tratí, který připravil několik nových překážek. Pro příští ročník bychom ještě rádi upravili termín konání tak, abychom si nekonkurovali s jinými důležitými závody v dalších evropských zemích. Zároveň bychom chtěli Nebanice dostat na ještě vyšší kategorii, než jsou tři hvězdy. Pokud by se to povedlo a jednalo by se o čtyřhvězdičkovou soutěž, tak věřím, že přijede 30 až 40 čtyřspřeží,“ uvedl Theo Timmerman. „Je jasné, že k tomu jsou navíc potřeba pozitivní reference, ale jak jsem již měl možnost hovořit s některými kolegy, tak se jim zde moc líbí a již dokonce volali i několika dalším vozatajům, kteří tu letos nejsou, že je to tu moc pěkné a za rok musí přijet také,“ dodal Timmerman.

Radek Nesvačil nakonec obsadil finančně dotovanou 9. příčku. „Je škoda, že jsme v maratonu udělali několik chyb, kvůli nimž jsme ztratili cenné sekundy, ale s výkonem koní jsem byl moc spokojený,“ konstatoval Radek Nesvačil. Jeho otci Jiřímu se bohužel tolik nedařilo a po třech zkouškách se usadil na konečné 17. pozici.

Podstatně větší důvod k radosti měli domácí fanoušci v soutěžní kategorii dvojspřeží, byť v ní byla o poznání slabší účast. Hned dva čeští vozatajové se probojovali na stupně vítězů – oba po boku Jacoba Arnolda, jenž celou soutěž vyhrál. Druhý Jaroslav Jirgala měl o téměř 10 bodů více a dalších osm navíc měl Martin Gössl.

Soutěž jednospřeží měla jednoznačného favorita. Tím byl Franz Schiltz z Lucemburska. Se svými koňskými svěřenci Gilberto Gold TSF a Frodo ukořistil nejvyšší dva řádky výsledkové listiny. Třetí byl Daniel Aeschbacher ze Švýcarska před Ricardem Massmanem z Čile. Naše dvě česká želízka v ohni – Libor Kurka a Ota Bareš skončili na 5., resp. 6. místě.