Do Františkových Lázní připluje archa světel a stínů

Speciální stan pokrytý stylovými zebřími pruhy ukrývá interaktivní výstavu k novému filmu Jana Svatoše, který se natáčí na 5 světadílech. Zahrada Městského Muzea Františkovy Lázně bude čtvrtou zastávkou tohoto netradičního turné.plakát archa malá na web

A co ukrývá stan se zebřími pruhy? Návštěvníci v něm budou moci zhlédnout fotografie Martina a Osy Johnsonových, které američtí filmaři pořídili v Africe před téměř 100 lety. K vidění budou ale i snímky Jana Svatoše, který se vydal po jejich stopách. Připraven je doprovodný program a soutěže, a to nejen pro děti. „Ve stanu si budou moci návštěvníci prohlédnout starou natáčecí techniku – např. kameru Bolex. V netradičních soutěžích (např. v coco-pétanque…) bude možné získat zajímavé ceny od našich partnerů“ prozradila produkční Zuzana Sekorová.

A jak konkrétně souvisí Františkovy Lázně s novým Svatošovým filmem? „Těch paralel je hned několik. Před lety jsem zde měl vůbec jednu z prvních výstav fotografií z Afriky.A v neposlední řadě mne  k Františkovým Lázním pojí přátelství s organizátory…“ uvedl režisér Jan Svatoš.

Dávno před tím, než Joy Adamsonová napsala knihu o lvici Else, dříve než Hanzelka a Zikmund vyrazili na cestu kolem světa a než byl v Africe založen první národní park, se odehrál neuvěřitelný příběh „Rebelů z Kansasu“ – amerických filmařů Martina a Osy Johnsonových. Jejich filmy, knihy i odvaha kdysi uchvátila Charlieho Chaplina, Jacka Londona či britskou královskou rodinu. Jako první světu ukázali, že v Africe, na Borneu, ani v Oceánii nečíhají krvežíznivá monstra ani bojechtiví lidožrouti, ale zranitelný a rychle mizející svět, který je potřeba zachytit dříve, než bude pozdě. Proto se filmaři vydávají po stopách amerických filmařů. Už v srpnu a září filmový štáb čeká natáčení v Keni, Botswaně a poté v Borneu. Stan bude dále putovat po městech Čech a Moravy až do října.plakat Frantiskovy lazne Archa světel Svatoš malá

O režisérovi a jeho filmech:

Jan Svatoš absolvova FAMU, Univerzitu Karlovu a FAMO. Pravidelně spolupracuje s Českou televizí, Českým rozhlasem, festivalem NATUR VISION a mnoha dalšími domácími i mezinárodními institucemi. Již se svým prvním počinem, dokumentem Afrika Obscura, získal trojnásobné ocenění na mezinárodní i domácí kulturní scéně. S ohlasem se však setkaly i jeho další filmy, včetně nejnovějšího dokumentu DivoČINY, který získal také řadu mezinárodních cen – poslední cenu získal minulý týden v Polsku – Special Jury Award pod patronací polského ministerstva kultury a národního dědictví na festivalu International Nature Film Festival v Lodži.

 

Výstava:

Archa světel a stínů

zahrada Městskéh Muzea Františkovy Lázně

Dlouhá 194/4

14.-15.7. 2015

10:00 – 17:00

Vstupné volné