Řád milosrdných sester jednal s vedením kraje o vybudování hospice

Léčebnu pro pacienty trpící Alzheimerovou chorobou chce v kombinaci s hospicem vybudovat v Karlovarském kraji řád Milosrdných sester svatého Kříže. Celkem by šlo až o 50 lůžek. Představitelé řádu, včetně sester z Rakouska, o svém plánu jednali s vedením Karlovarského kraje. Zajímali se, kde v regionu by bylo nejvhodnější ústav umístit a která zdravotnická či sociální služba je tu nejpotřebnější.

Hejtman Martin Havel zdůraznil, že v kraji nejvíce chybí hospic. „Je to pro nás jedno z klíčových témat, které musíme řešit v co nejkratší době. Pro důstojné dožití posledních chvil by si lidé zasloužili zařízení se speciální péčí,“ uvedl.

Náměstek hejtmana Jakub Pánik sestrám vysvětlil, že prioritu má právě hospicová péče, ostatní zdravotní a sociální služby jsou dostatečně pokryté a pro obyvatele kraje vcelku dobře dostupné. Zmínil, že kraj připravuje v horizontu roku a čtvrt rozšíření svého Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku (REHOS). Vzniknout zde má nový hospicový pavilon s 24 paliativními lůžky (nyní jich REHOS provozuje 12).

„Na Karlovarsku máme hospicová lůžka v Nejdku. Chebsko by tedy kvůli rozložení péče v Karlovarském kraji vycházelo pro působení řádu milosrdných sester nejlogičtěji. Pomůžeme při hledání vhodných pozemků, při jednání s úřady. Máme dobré vztahy s městy, oslovíme je s výzvou, zda jsou schopna a ochotna nabídnout pozemky k investičnímu záměru řádu,“ slíbil Jakub Pánik.

Představitelé kraje nabídli pomoc při jednání se zdravotními pojišťovnami a poukázali i na volné objekty k využití v rámci nepotřebného krajského majetku. „Podle nás by v kraji mohlo být až 40 až 50 paliativních lůžek. Otázkou je, zda se to podaří prosadit při jednání s pojišťovnami. Měli bychom se o to pokusit,“ dodal hejtman.

Zástupci řádu chtějí s konkrétním návrhem přijít do letošního října. Po konzultaci vedení kraje s městy si pak nechají poradit, kde by bylo nejvhodnější léčebnu vybudovat.  „Neradi bychom s tím dlouho otáleli. Potřebovali bychom pozemek o rozloze jednoho hektaru. Rakouské sestry, které mají silnější zázemí, nám chtějí s realizací záměru pomoci,“ řekla sestra Miroslava.

Řád Milosrdných sester svatého Kříže působil v regionu, hlavně v Chebu, do roku 1950, než byl vyhnán.  Vlastnil nyní zdevastovaný chebský klášter. V 90. letech řád dostal klášter v restituci, ale už nebyl schopen zajistit jeho provoz a nemovitost prodal. Teď se vrací s menším projektem. „Chtěli bychom se vrátit zpět, posílit zde naši pozici a v rámci našeho poslání otevřít domov pro postižené Alzheimerovou chorobou,“ shrnula sestra Miroslava. Za stěžejní řádové sestry považují, aby tento plán byl v souladu s požadavky kraje.