Světové hvězdy čtyřspřeží míří do Nebanic

Od 9. do 12. července proběhne v Nebanicích u Chebu tradiční Světový pohár spřežení. Letos bude zcela výjimečný počtem čtyřspřeží i jejich kvalitou. Mezi nimi totiž bude hned 5 elitních vozatajů z TOP 10 v žebříčku Mezinárodní jezdecké federace!CJF_tiskova_informace_2015_17_Radek_Nesvacil_Foto_Josef_Malinovsky

Závody jsou rozděleny do třech základních kategorií podle počtu koní v zápřahu. Letošní 23. ročník nebanických závodů je zcela mimořádný účastí v takzvané královské kategorii, kterou je čtyřspřeží. Nejen, že se do České republiky chystá rekordních 27 jezdců z 8 zemí, ale s jistotou lze konstatovat, že takové hvězdy, které budou v překážkách na březích Ohře soutěžit tentokrát, ještě závody v Česku nikdy nenavštívily.

Z elitní desítky celosvětového žebříčku Mezinárodní jezdecké federace (FEI) jich přijede pět. Představí se mj. Theo Timmerman z Nizozemí, který je trenérem české národní reprezentace. Sám je aktivním a velmi úspěšným jezdcem, mimo jiné je úřadujícím mistrem Evropy. V loňském roce vybojoval bronz na Světových jezdeckých hrách v Normandii (WEG) a momentálně mu patří desátá příčka FEI žebříčku čtyřspřeží. Také dva jezdci, kteří se dělí o osmé místo světového bodování, Werner Ulrich ze Švýcarska a Glenn Geerts reprezentující Belgii, se v Nebanicích předvedou divákům v plné sestavě. Werner Ulrich je vítězem letošního závodu Světového poháru ve Fabiansebestyen v Maďarsku, Glenn Geerts dojel na Světových jezdeckých hrách 2014 osmnáctý a v jednom z nejtěžších závodů světa – CAIO4* World Cup v holandské Bredě, byl při posledním ročníku čtvrtý. Další z avizovaných TOP 10 účastníků Němec Georg Von Stein je momentálně šestým mužem světového bodování. V Normandii byl při Světových jezdeckých hrách osmý, na posledním evropském šampionátu obsadil páté místo.

Vůbec nejvýše postaveným účastníkem nebanického klání bude Švéd Fredrik Persson, patří mu třetí pozice na žebříčku, tzv. FEI World Cup Driving Standings. V Normandii při WEG dojel desátý, stejně jako při vyhlášeném jezdeckém festivalu v Cáchách v roce 2014. Devátý skončil při loňském světovém šampionátu Michael Brauchle z Německa, a ani on by v Nebanicích neměl chybět.

Těšit se můžeme pochopitelně i na českou vozatajskou špičku, mezi níž patří členové rodiny Nesvačilových. Dohromady dali tentokrát dvě čtyřky. S jednou odstartuje Jiří Nesvačil starší, s druhou pak Radek Nesvačil, jemuž bude dělat přísedícího jeho neméně úspěšný bratr Jiří. Koňští svěřenci Jiřího Nesvačila juniora jsou totiž zařazeni do starokladrubského chovného stáda a v letošním roce již nemají naplánovanou účast na žádných mezinárodních závodech. „Pochopitelně mě mrzí, že nebudu plnohodnotně startovat mezi takovou světovou elitou, která se do Nebanic sjede, ale určitě to bude ohromný zážitek i z pozice přísedícího. Bude to opravdu neopakovatelná podívaná,“ uvedl Jiří Nesvačil mladší.

Sedm závodníků nastoupí do soutěže dvojspřeží. Tady bychom se mohli dočkat výrazného českého úspěchu. Nejlépe postaveným jezdcem FEI je v současné době náš Josef Hrouda, který si drží druhou příčku hodnocení úspěšnosti dvojspřeží Top Driver Award Standings. Z našich reprezentantů se představí ještě Martin Gössl, jemuž se konkrétně v Nebanicích vždy daří. V loňském ročníku byl např. druhý a jistě mu pomohla ke kvalitním výkonům skutečnost, že jako člen pořádajícího klubu měl silnou podporu domácích fanoušků. Pětici českých dvojspřeží doplní Zdeněk Jirásek, Jaroslav Kohout a Ladislav Jirgala. Konkurovat jim bude Christian Schlögelhofer z Rakouska a Američan Jacob Arnold.

V kategorii jednospřeží je přihlášeno devět kočárů z pěti zemí. Vedle českého tria (Jan Exnar, Libor Kurka a Ota Bareš) jsou to jezdci Německa, Švýcarská, Lucemburska a Čile. Nejlepší pozici v mezinárodním měřítku má Jan Exnar. Vynikající formu má však také Švýcar Stefan Ulrich. Letos má za sebou dva starty a dvě vítězství.

Mimo to jsou na programu také soutěže pro kategorie dvoj- a čtyřspřeží pony. Závody jsou složeny ze třech rozdílných disciplín. Spřežení sbírá v průběhu třídenního klání trestné body, celkový výsledek se tak získává ze součtu bodů ze všech třech dílčích částí. Ve čtvrtek 9. června se zahajuje drezurou, kdy jezdec prokazuje ovladatelnost a soulad svých koní. Drezurami se pokračuje i v pátek, jelikož jde o časově nejnáročnější část závodů. Sobota 11. července pak patří adrenalinovému maratonu. Jízdou v terénu se v něm testuje rychlost a ovladatelnost spřežení v uměle vytvořených překážkách. Vše vyvrcholí v neděli 12. července jízdou mezi kužely, kde jde především o sladění přesnosti a rychlosti. Na každém kuželu je umístěn míček, za jehož shození je jezdec penalizován. Ten tak nemá příliš prostoru pro chybu, při minimální stanovené šířce kočáru má totiž při průjezdu mezi kužely od každého kola přibližně jen 15 centimetrů. V případě soutěže pro čtyřspřeží se dle výsledku přičítají body do seriálu světového poháru FEI, což je jeden z důvodu velkého zájmu jezdců.  Vzhledem k sestavě přihlášených sportovců se mohou diváci v Česku těšit na špičkový vozatajský sport, který snoubí tradici, eleganci, sílu a přesnost. Další informace najdete na adresách