Muzeum se změnilo v jedno velké hračkářství

Výstava panenek, kočárků, pokojíčků, medvídků, vozítek, autíček a dalších hraček je právě k vidění ve výstavním sále chebského muzea. Představuje se zde část sbírky Aleny Pleslové, ve které jsou zastoupeny hračky pro holky a kluky od konce 19. století do druhé poloviny 20. století.

Sběratelka Alena Pleslová ze Záměle u Potštejna s budováním své sbírky začala před 35 lety. Nejstarší panenka z její sbírky pochází z roku 1897, ale za nejzajímavější kousek považuje sběratelka panenku z roku 1902 – má totiž svůj rodokmen. V originální krabici u ní byl popis, od koho ji majitelka dostala, co měla na sobě a komu ji odkázala. K nejcennějším exemplářům sbírky patří kloubové panenky s hlavičkami z biskvitového porcelánu, se skleněnýma očima a s vlásky z pravých lidských vlasů. Hojně zastoupené jsou i panenky z kompozitů a celuloidové panenky.

Svou sbírku, která se rozrostla na několik set kusů, paní Pleslová stále rozšiřuje, a to různými způsoby, od burz až po záchranu u popelnic, lidé jí panenky a hračky také nabízejí. Paní Pleslová má radost z každého nového exempláře, ať už je jakkoliv starý, kouzlo pro ni mají i celuloidové panenky ze 70. let. Protože často získává panenky ve špatném stavu, naučila se je opravovat a ráda i poradí.

Vedle panenek obsahuje sbírka samozřejmě i doplňky k nim, takže nechybí oblečky, nádobíčko, pokojíčky s nábytkem, postýlky a kočárky. Chlapci nejvíce ocení různá vozítka, auta, medvědy, stavebnice a kostky. Dnešní děti si podle paní Pleslové neumějí moc hrát, mají hraček hodně a upřednostňují ty na baterie, což je nenutí přemýšlet. Naopak, v dřívějších dobách například dívky o panenky pečovaly, oblékaly je, šily na ně a vařily jim. V muzeu bude samozřejmě k vidění jen část sbírky, které paní Alena Pleslová spolu se svým manželem Františkem věnuje svůj veškerý volný čas.

Výstava bude v chebském muzeu k vidění do 27 září.

Muzeum je pro veřejnost otevřené denně mimo pondělí, od o 9 do 12.30 hodin a od 13 do 17 hodin. Vstupné do celé expozice stojí 70 Kč (25 Kč děti od 6 do 15 let, studenti a osoby ZTP), rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti) činí 170 Kč. Prohlídka jen výstavní síně vyjde na 40 Kč (20 Kč děti od 6 do 15 let, studenti a osoby ZTP). chebska televize logo video