Andělská hora – tak trochu opomíjený poklad

Šestapadesát kilometrů od Chebu – nedaleko Karlových Varů – se v terénu k nebi tyčí Andělská hora. Dojet se k ní dá přes Karlovy Vary a následně směrem na Prahu. Cesta je označena ukazatelem Andělská hora. Jedná se o vyhaslou sopku, která je stará již 26 milionů let. Trochu se od ostatních sopek v okolí liší. Je totiž tvořena nerostem znělcem, který je v tomto území jedinečný.  Okolní sopečné vrchy v Doupovských horách jsou totiž čedičové. Dnes se lidé vlastně procházejí po erozí obnažené přívodní dráze tehdejšího vulkánu. Vrchol sopky byl totiž ještě o několik metrů výše, ale postupné zvětrávání, déšť a mráz původní vrchol sopky úplně odnesly. Zůstala tedy jen ta nejtvrdší část – takzvaný jícen sopky, kde na konci sopečné fáze roztavené magma pod povrchem utuhlo a vychladlo. Postupným zvětráváním odnosem hornin a postupným pohybem okolních hornin se podzemní část sopky dostala nad povrch. Andělská hora patří z geografického pohledu k chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, ale okrajově zasahuje právě do zmíněných Doupovských hor. Znělcová hora tohoto vulkánu je tvořena šedohnědou horninou. Na mnohých kamenech lze nalézt i malé třpytivé krystaly minerálu sanidinu, který je pro živce typický.  Na svazích hory se nachází porosty javoru, lípy, jasanu a jilmu.

Vrchol kopce zdobí zřícenina hradu Andělská hora. Pod horou se nachází i stejnojmenná obec. Ta byla založena ve druhé polovině 15. století. Od konce 18. století se obec a zřícenina  staly oblíbeným výletním místem karlovarských lázeňských hostů. Patřil mezi ně například i básník a přírodovědec Johann Wolfgang Goethe. Ten zde dokonce oslavil roku 1786 své 37. narozeniny. Bývalý gotický hrad, jehož pozůstatky jsou na vrcholu sopky k vidění, založili již ve 14. století takzvaní Hrabišici z Rýzmburka. Ti byli zároveň majiteli nedalekého panství Bečov. Hrad potkalo během jeho existence hned několik katastrof. Během třicetileté války, v roce 1635, dobyli pevnost Švédi a vyloupili ho. Následoval požár horní věže hradu, který roku 1718 poničil téměř veškeré hradní zázemí a lidé se ho rozhodli opustit. Následně se do hradu zakousl zub času a od té doby hrad chátrá. Obec Andělská hora se ho snaží v následujících letech postupně opravovat.

Dnes se všem turistům, kteří dojdou až na vrchol ke zbytkům hradu, nabízí jedinečný výhled do údolí samotné obce, ale také na krajinu Slavkovského lesa a Doupovských hor. U jedné z bývalých hradních věží se nachází i satelitní navigace pro nedaleké letiště. Pod kopcem Andělská hora naleznou turisté gotický farní kostel svatého Michaela Archanděla, který byl postaven mezi lety 1487 – 1490. Obec však v letech 1641 a 1718 zasáhly velké požáry, které kostel poničily a tak následně byl barokně upraven. V kostele se dodnes konají bohoslužby. U hlavní silnice, u odbočky na Prahu, se nesmíte zapomenout podívat k trojbokému baroknímu kostelu Nejsvětější Trojice. Ten vznikal v letech 1692 – 1712 podle barokního architekta Giovanniho Battisti Alliprandi, který byl italského původu.

Jak vlastně vznikl název Andělská hora? Existuje legenda o tom, že na hradě žila princezna Alvína. Protože lidem z obce velmi pomáhala, začali o ní lidé říkat, že je to anděl. Jedna z prastarých legend o hoře také praví, že kopec samotný je nabitý velmi pozitivní energií, kterou dokonce někteří senzibilové i změřili. Důkazem toho jsou prý i písemné zprávy o tom, že v letech 1605 a 1608, kdy v okolí hory řádila morová epidemie, mnoho lidí zemřelo. Jen lidem na hradě a v podhradí Andělské hory se nic nestalo. Mnozí lidé sem tak přijíždějí dobít se energií.

 

Jak se nejlépe na Andělskou horu dostanete? Je to možné učinit autem po již zmíněné silnici na prahu, která nese označení R6 anebo i autobusem. Obec Andělská Hora se nachází 12 kilometrů od města Karlovy Vary. Do obce zajíždí meziměstský autobus z karlovarského Dolního nádraží. Pokud se k hoře vydáte pěšky od hlavní pošty v Karlových Varech po zelené značce, zabere Vám cesta asi dvě a půl hodiny cesty. Vydat se sem můžete také na kole.