Chebské dvorky začínají dnes

Galerie 4 spolu s občanským sdružením Ateliér G4 připravila, již potřinácté, čtyřdenní festival uměleckých projektů. Historické jádro města Chebu se stane od 10. do 13. června centrem setkání umělců a příznivců umění z Čech i ze zahraničí. V uličkách, dvorcích, zahradách a zákoutích se ocitnou fotografie, malby, kresby, grafické práce, prostorové instalace i plastiky profesionálů i nadaných amatérů, studentů i uměleckých seskupení. Tato největší galerie pod širým nebem bude denně přístupna od 10.00 do 17.30, od čtvrtka do soboty. Program nabídne od dopoledních hodin desítky tvůrčích dílen, projekce, koncerty, přehlídku dobových kostýmů i prezentace nezávislých designérů. Hudební a divadelní představení  pokračují i v  pozdních večerních hodinách.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slavnostní zahájení festivalu CHEBSKÉ DVORKY 2015 proběhne ve středu 10. června v rokli u Západočeského divadla od 19 hodin, o hudební část se postará kapela Traband.

Netradičně, již ve středu v 17.30 bude v rámci festivalu zahájena Josefem Vomáčkou, významným publicistou, teoretikem a kurátorem, výstava Černé jaro pražského výtvarníka a sochaře MICLa v křížové chodbě kostela na Františkánském náměstí. MICL se  představí celým průřezem své malířské tvorby a v otevřeném venkovním prostoru velkoformátovým objektem. V Klášterní zahradě bude umístěn i objekt „Cukrárna“ mladé sochařky Diany Winklerové, realizace uměleckých děl vystavuje s úspěchem po celém světě. Chebských dvorků se zúčastní i letos více než 150 vystavujících, nový fotografický cyklus představí Bořivoj Hořínek, Karolína Koblenová se představí serií fotografií z workshopu KontAKTfoto, dvorek Galerie 4 bude patřit Adéle Leinweberové a Denise Dimitrovové, nejnovější obrazy vystaví Etela Laňková, tradičně nechybí fotografie Lubomíra Stiburka, Jana Schýbala, Vlastimila Kuly, či Chebany velmi oblíbené fotografie  Ladislava Šolce, který pokřtí během festivalu svoji fotografickou publikaci „Jak jsem fotil Cheb“. Objeví se řada nových tvůrců, objekty vystaví v prostoru nádvoří chebského muzea Tomáš Havlík, plechové frotáže Radek Fridrich, naivní malbu zastupuje Anička Křížová z ateliéru Domova Petra v Mačkově. Ze zahraničních umělců se zúčastní Tatiana Batrakova, Bill Pearson, Florian Luxenburger nebo Jörg Schulz. Nové tvůrčí postupy a přístupy představí projekty uměleckých škol z Plzně, Karlových Varů z Mariánských Lázní, absolventi Institutu fotografie v Opavě, ÚJEPu, Ústavu designu z Plzně, nebo oboru fotografie z pražské FAMU. Tvorbou bude zastoupeno chebské a mariánskolázeňské gymnázium, tradičně i gymnázium Kepler z německého Weidenu. Profesionální fotografii nabídne spolek fotografů z Domu u beránka v Českých Budějovicích, nezávislý spolek Paličatí nebo K.O.K.F.O.T., i letos má každá skupina k dispozici vlastní dvorek. O vzpomínkově laděnou výstavu „Filip Topol“ se postarala fotografka Gabina Fárová, Romek Hanzlík a projekcí fotografií i slovem nám připomene Filipa Topola a Psí vojáky i František Stárek Čuňas. Amaterská část představí mj. tvorbu Fotoklubu ze Sokolova a Rokycan i tvorbu nových vystavujících jednotlivců, např. Aleše Rejla, Nikoly Pilařové, Marie Sieberové. S radostí představíme i enkaustické práce klientů Domova pro seniory z Chebu. Vernisáž výstav proběhne v 16 hodin v Klášterní zahradě za hudebního doprovodu kapely Jamchestra. Vystavující autory představí ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festival nabídne na různých místech projekce, performance, hudební pořady i koncerty mediálně známých osobností. Další výtvarníci povedou od čtvrtka do soboty desítku dílen pro děti i dospělé, nižší věkové skupině jsou určeny i dopolední hudebně divadelní pořady. Jsou připraveny pohádky v podání divadel 100 opic, Q10, Spektákl a Vlaďky Vítové.

 

Designové doplňky po celou dobu konání festivalu bude prezentovat Studio Oliva, LH design, Hannie Jewellery, Bílková Zdeňka, Failová Eliška a Vargová Pavla.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komornější prostor dvorku za Klárou bude patřit ve čtvrtek kabaretní revue skupiny Olats Otesoc s Marií Doležalovou (Laureátka Magnesia Litera 2015 za blog Cigárko a kafíčko, film Pusinky, TV sitcom Comeback, ad. ), Janem Cinou (Comeback ad.)kteří vzkazují: „Na náš koncert se vám možná nechce, z něj se vám ale už vůbec nebude chtít.“. Večer pokračuje koncertem legendární písničkářky českého undergroundu Dáši Vokaté s Oldřichem Kaiserem, objevil svůj rockerský potenciál, oprášil housle a opřel se do kytarových strun. Společné živelné duety prokládá hereckými gagy a improvizacemi, a také recitací básní Ivana Martina Jirouse zvaného Magora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Páteční bohatý program uvede mj. pořad Františka Stárka Krev na klávesách, nabídne návštěvníkům vzpomínku na kapelu Psí Vojáci a Filipa Topola. Ujít si nenechte neopakovatelnou performanci výtvarnice a performerky Dariny Alster a Jany Orlové „ŽIVÝ OLTÁŘ“ nebo autorské čtení Radka Fridricha, držitele Magnesia Litera 2012 za poezii. V pátek od 17.00 na dvorku č. 16 za Klárou, se představí svérázná, zpívající spisovatelka a hráčka na akordeon STINKA, působila mj. i v kapele Tři sestry. Jako literární autorka Hana Lundiaková aka Stinka se představí i čtením své knihy, mj. její kniha Imago. Ty trubko! byla v letošní nominaci na cenu Magnesia Litera. Na stejném místě, dvorku za Klárou, pokračuje program koncertem Chantal Poullain, s jazzově laděnou kapelou pod vedením Štěpána Markoviče. Zazpívá svoje vlastní písně, ale také tradiční francouzské šansony s šarmem jí vlastním. Na páteční večer je připraveno výjimečné vizuálně-divadelní představení souboru AMANITAS, ve skvělé choreografii uvede fascinující představení Alenka, inspirované knihou Lewise Carolla. Styl „nový cirkus“, originální masky, artistický um a světelné efekty umocní celý příběh a přinese sugestivní zážitek. Páteční představení Alenka začíná v půl desáté večer, doporučujeme návštěvníkům rezervaci vstupenek k sezení.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poslední den festivalu nabídne 13. června, krátce po poledni, přehlídku historických a orientálních kostýmů s názvem Suknice z truhlice, kterou připravila Eliška Failová do Klášterní zahrady. V sobotním odpoledni, pro dospělé hudební fanoušky tak pro rodiny s dětmi, vystoupí kapela Už jsme doma ve společném projektu Pět ran do čepice s divadlem Buchty a loutky. Po zmíněné velkolepé hudební šou přijdou na řadu rozverní a žánrově nespecifikovatelní VOBEZDUD. Následně festival zakončí  Minikapela koncertem z CD Ňam! Ňam!, tvoří ji  chebští rodáci studující v Praze, členové nezávislého divadla UMSKUP a poprvé vystoupí i mimo již tradiční divadelní stan na velké scéně festivalu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festival se uskuteční za finanční podpory Města Cheb, Karlovarského kraje.

Infocentrum, fotoateliér a portrétní galerie účastníků a návštěvníků festivalu se nachází v Galerii 4 (dv.č.1), V případě nepříznivého počasí jsou výstavy a program přesunuty do krytých prostor. Celodenní program je ZDARMA, symbolické vstupné pouze na večerní program dv.č.16, páteční večerní divadelní představení a sobotní odpoledne dv.č. 11. Děti v doprovodu rodičů do 8 let a tělesně handicapovaní zdarma.