Prevence Tour 2015 odstartovala na chebském gymnáziu

Na chebském gymnáziu odstartovala preventivní kampaň Karlovarské krajské nemocnice zaměřená na resuscitaci s názvem Prevence tour 2015. Ta cílí nejen na studenty, ale také na širší veřejnost. Smyslem této akce je nabídnout lidem možnost vyzkoušet si řešení krizových situací v praxi.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Akce vychází z loňských zkušeností, které lékaři naší nemocnice získali při preventivní tour zaměřené na boj s rakovinou tlustého střeva a konečníku,“ vysvětlil Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice. „Jako zpestření jsme totiž s sebou vozili profesionální resuscitační figurínu, na které si mohli lidé vyzkoušet postup při resuscitaci. A ukázalo se, že drtivá většina lidí, bez ohledu na věk nebo pohlaví, nezná ani základní fakta. V praxi by tak nebyla schopna poskytnout jiné osobě účinnou pomoc,“ sdělil.

Vedle gymnázia v Chebu proběhne v rámci kampaně Karlovarské krajské nemocnice praktický kurz resuscitace například na gymnáziu v Chodově, gymnáziu v Aši a dalších školách, nebo 9. května v rámci velké akce Dny zdraví a sportu před karlovarským obchodním centrem Varyáda. Kampaň bude probíhat až do konce letošního roku a v jejím rámci vznikne i kapesní příručka základů resuscitace a poskytování první pomoci, nebo edukativní video s lékaři nemocnice. Obojí bude volně k dispozici školám v kraji i dalším zájemcům.

Odborným garantem kampaně je vedoucí lékařka Emergency Nemocnice v Karlových Varech MUDr. Dagmar Märzová, která je také jedním z lektorů kurzů. Preventivní akce se koná za podpory Karlovarského kraje. Při účasti na akci Den zdraví a sportu pak Karlovarská krajská nemocnice spolupracuje také se Svazem diabetiků ČR, Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje a Zdravotnickou záchrannou službou Karlovarského kraje.