Na burze práce dostali uchazeči cenné rady

Studenti, uchazeči a zájemci o zaměstnání mohli minulý týden v Kulturním centru Svoboda v Chebu získat informace o pracovních příležitostech v regionu na prvním ročníku Burzy pracovních příležitostí, kterou připravila Krajská hospodářská komora ve spolupráci s Úřadem práce. Další taková se uskuteční již tento týden v Sokolově.

Na burze měli zaměstnavatelé z Chebska výstavní stánky, u kterých prezentovali nabídku pracovních míst. Sešlo se zde celkem 24 vystavujících zaměstnavatelů, jejichž stánky v průběhu celého dne navštívily téměř tři stovky studentů ze škol na Chebsku a dále 120 dalších uchazečů a zájemců o zaměstnání.

Kromě zaměstnavatelů byly na burzách k dispozici odborné konzultantky, které poradily studentům a zájemcům o práci, jak napsat životopis, kde hledat práci a jak se prezentovat u přijímacího pohovoru.  Na podobná témata probíhaly i krátké dvacetiminutové workshopy ve vedlejším sále.  Petra Strnadová, odborná konzultantka a lektorka workshopů shrnula, jaké mají studenti největší nedostatky při hledání práce „Chybí jim iniciativa a motivace. Lehce se vzdávají. Neumí prodat to, co mají za sebou. Neuvádí třeba brigády. A přitom právě to chtějí personalisté slyšet. U pohovoru musí přesvědčit, že o tu práci opravdu stojí,“ tvrdí Strnadová. Na burze byla přítomna také vizážistka, která doporučila, jak se nalíčit a obléci na pracovní pohovor.

Oslovit potencionální spolupracovníky se do Chebu vydali například zástupci společnosti Lázně Františkovy Lázně. „Chybí nám německy mluvící servírky, pokojské, recepční, maséři, lázeňské. Prostě všichni ti, kteří přicházejí do přímého styku s našimi hosty,“ tvrdí vedoucí personálního oddělení společnosti Iveta Sládková. „Problémem je, že mladí, kteří ovládají němčinu, často odcházejí za prací do zahraničí. Důvodem jsou peníze. Tamním mzdám nelze konkurovat,“ dodává.

Burza práce pro studenty a další zájemce o práci je vůbec první podobnou v Karlovarském kraji. Objeví se postupně v průběhu února i v Sokolově a Karlových Varech.

„Vytvořili jsme burzu práce, která nabízí studentům posledních ročníků středních škol a vysokých škol možnost získat již v předstihu práci v některé z místních firem,“ uvedla manažerka burzy Lenka Bílková z Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje.

„Tradiční přeshraniční burzy práce, které se v tomto regionu konaly, nám totiž některé zájemce o zaměstnání v minulosti odlákaly. A bylo tak potřeba vymyslet něco, aby i zdejší firmy získaly kvalifikované zaměstnance, protože jich je málo,“ doplnil ředitel krajské hospodářské komory Stanislav Kříž s tím, že se určitě bude tato akce opakovat rovněž v dalších letech.

V Sokolově se uskuteční Burza pracovních příležitostí v úterý 10. února od 9 do 16 hodin ve sportovní hale ISŠTE. Akce je sice primárně určená studentům posledních ročníků středních a vysokých škol, zváni jsou ale také uchazeči evidovaní na úřadu práce a ostatní zájemci o zaměstnání.