Na preventivní vyšetření dorazilo až o dvacet procent pacientů víc

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrávě na dnešek připadá Světový den boje proti rakovině. Pro úspěšnost léčby mají zásadní význam preventivní prohlídky. To ví také české Ministerstvo zdravotnictví, které ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami přišlo s projektem adresných pozvánek. Související mediální kampaň jistě mnozí znají z televizních obrazovek, zapojily se do ní i mediálně známé osobnosti jako třeba Chantal Poullain nebo Ilona Svobodová. A jaké je předběžné hodnocení? Například Všeobecná zdravotní pojišťovna hlásí největší úspěchy v Praze či v jižních Čechách. V Karlovarském kraji přišlo loni o sedm až dvacet pacientů víc, než v roce 2013.

Největší nárůst v docházce na preventivní vyšetření, které může včas odhalit počínající nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku, zaznamenala VZP v Praze a ve středních a jižních Čechách.

„I když absolutní údaje jsou zatím dostupné jen za prvních jedenáct měsíců loňského roku, trend je jednoznačný – v roce, kdy pojišťovna posílala klientům pozvánky na prohlídky a v médiích běžela doprovodná kampaň, přišlo v hlavním městě a okolí na vyšetření shodně téměř o 38 procent lidí více než v roce předchozím,“ uvedl Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. V Karlovarském kraji přišlo o 20 procent pacientů víc.

Co se týče meziročního srovnání docházky žen na mamografické vyšetření, největší nárůst zaznamenala pojišťovna v Jihočeském kraji – 15,7 procent, v Karlovarském kraji to bylo sedm procent.

„U screeningu rakoviny děložního hrdla se čísla za loňský rok výrazněji neliší od stejného období roku 2013. V obou letech se počet prohlídek pohybuje nad hranicí jednoho milionu,“ doplnil mluvčí pojišťovny.

Pozvánky VZP posílala těm klientům, kteří mají na preventivní onkologické prohlídky ze zákona nárok, ale už několik let se jich nezúčastnili. Cílovou skupinou v rámci projektu adresného zvaní jsou

  • u rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy ve věku od 50 do 70 let
  • u screeningu rakoviny prsu ženy ve věku od 45 do 70 let
  • u rakoviny děložního hrdla ženy ve věku od 25 do 70 let.

Hranice 70 let je stanovena jen pro účely tohoto projektu – i nadále ale probíhají screeningová vyšetření bez omezení horní věkovou hranicí. Totéž se týká dolní věkové hranice u screeningu rakoviny děložního hrdla.

Poté, co loni VZP obeslala 1,2 milionu klientů, letos pokračuje druhým kolem pozvánek. Tu dostanou ti, kdo na loňskou nereagovali. Už v lednu VZP rozeslala takových dopisů 177 tisíc.

Projekt je inspirovaný statistikou, podle níž v ČR ročně onemocní rakovinou prsu více než 6 000 žen, rakovinou děložního hrdla přibližně 1 000 žen a rakovinou tlustého střeva asi 8 000 osob. Značné procento zjištěných karcinomů se nachází v pokročilém stadiu, kdy jsou vyhlídky pacientů na úplné vyléčení výrazně nižší. I proto u nás ročně umírá přibližně 2 000 žen na rakovinu prsu, průměrně 1 žena denně na rakovinu děložního hrdla a přes 4 000 mužů a žen na rakovinu tlustého střeva. Projekt chce tato čísla změnit k lepšímu.