Nakažených žloutenkou v kraji přibývá

Hygienici bijí na poplach. Také v Karlovarském kraji stoupá počet lidí nakažených žloutenkou typu A. V současné době se sice virus objevuje především u narkomanů, je však předpoklad, že se brzy rozšíří i mimo tuto rizikovou skupinu. Podle hygieniků je ale prevence jednoduchá – dodržovat zásady osobní hygieny. 

„Zatímco v letech 2008-2010 v Karlovarském kraji bylo zaznamenáno okolo 10 onemocnění za rok, v letech 2011-2013 okolo 5 onemocnění za rok, v roce 2014 to bylo přes 20 onemocnění,“ informuje Martina Prokopová, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

Virus žloutenky typu A je odolný vůči vlivům zevního prostředí, může přežívat na neživých površích i několik týdnů. Jak hygienička potvrzuje, v současné době byla zachycena žloutenka typu A mezi osobami závislými na injekční aplikaci drog. „Na šíření nákazy se nepochybně podílí i životní styl těchto osob. Nelze vyloučit, že žloutenka typu A bude zavlečena i do ostatní populace,“ varuje.

Zároveň ale přichází s radou, jak se této nemoci vyhnout.

„Nejdůležitějším preventivním opatřením je dodržování základních zásad osobní hygieny, a to mytí rukou po použití WC a vždy před konzumací stravy,“ říká.

„Je zcela nevhodné např. pít z jedné lahve, společně ukusovat svačinu, dělit se o společnou cigaretu, společně kouřit vodní dýmku a provádět další podobné činnosti. Nemalý význam má i mytí ovoce a zeleniny před konzumací,“ a doplňuje, že další možnou prevencí je očkování, které po podání dvou dávek dlouhodobě chrání před nákazou.

Očkování se lze podrobit u ošetřujícího lékaře či v očkovacích centrech Karlovarského kraje na vlastní žádost, za úhradu.

Pro žloutenku typu A je typický tzv. fekálně-orální přenos. Virus je vylučován stolicí a může být přenesen přímo špinavýma rukama od osoby k osobě, nebo nepřímo kontaminovanou vodou, potravinami či dalšími znečištěnými předměty, vzácně i krví.

Inkubační doba žloutenky typu A je až 50 dnů. První příznaky onemocnění mohou připomínat chřipku, nemocní pociťují bolest hlavy, nevolnost a objevuje se horečka. Dále lze pozorovat žluté zbarvení kůže a očního bělma. Mezi projevy onemocnění patří tmavá moč a světlá stolice.