Stavba krytu pro lineární urychlovač začala

Moderní a šetrnou léčbu onkologicky nemocných pacientů by měl v budoucnu zajistit nový lineární urychlovač, který pro Nemocnici Cheb zakoupí Karlovarský kraj. Z toho důvodu v těchto dnech kraj zahájil budování přístavby pro umístění a provoz přístroje na onkologickém oddělení nemocnice.

Náklady na stavbu dosáhnou 27, 7 milionu korun. „Karlovarský kraj zažádal na realizaci projektu o dotaci z ROP Severozápad. O tom, zda dotaci získá, by se mělo rozhodnout v lednu příštího roku. V tomto případě by 85 procent nákladů šlo z dotace a 15 procent z krajského rozpočtu. Kdyby kraj s žádostí o dotaci neuspěl, počítá se s financováním akce z krajského rozpočtu. Po dokončení stavby bude následovat umístění nového lineárního urychlovače a jeho zkušební provoz. Na pořízení nového přístroje kraj plánuje vynaložit dalších asi 100 milionů korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana Eva Valjentová.

Projekt potvrzuje dlouhodobé úsilí Karlovarského kraje o zachování onkologické péče v regionu. „Naší nejvyšší prioritou je, aby obyvatelé celého kraje nemuseli se závažným onkologickým onemocněním a ve špatném zdravotním stavu dojíždět do nemocnic například v Plzni nebo v Ústí nad Labem, ale aby potřebnou péči měli přímo v regionu. Moderní lineární urychlovač navíc bude svou kvalitou srovnatelný s podobnými zařízeními ostatních onkologických pracovišť v republice,“ vysvětlil náměstek hejtmana Miloslav Čermák. Hrazení onkologické péče v Nemocnici Cheb i po roce 2015 potvrdilo také vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Stavební akce zahrnuje kompletní přístavbu jednopodlažní budovy s vybavením pro umístění a provoz lineárního urychlovače na onkologickém oddělení nemocnice v Chebu. Součástí stavby se stane i zázemí pro pacienty a zdravotníky a nová přípojka nízkého napětí do rozvodny energocentra.

Podle generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice Josefa Märze si zdravotníci cení především spolupráce s Karlovarským krajem, díky níž se podařilo zachovat v regionu onkologii. „Za nás pak mohu slíbit, že veškeré úpravy, stavbu i následné spuštění nového urychlovače budeme organizovat s co největším ohledem na běžný provoz a komfort pacientů. Práce jsou plánovány tak, aby výpadek ozařování při přepojování přístrojů byl omezen na minimum.“

Stavbaři budou muset nejprve provést demolici části původní kobaltové ozařovny. To bude trvat včetně zemních prací měsíc a půl. Poté dojde k založení vlastní stavby. Zvláštností projektu jsou stěny a strop z barytového betonu o síle dva metry kvůli odstínění zářiče.

Nové prostory budou vybaveny prvky požární ochrany a bezpečnosti včetně poplachového systému. Počítá se rovněž s bezbariérovým přístupem do objektu. Stavební část bunkru pro lineární urychlovač by měla být hotova během srpna příštího roku. V podzimních měsících pak přijde na řadu kompletní dokončení stavby a umístění přístroje. Do plného provozu by měl být lineární urychlovač uveden koncem roku 2015.