Materiální statky? O těch Vánoce nejsou

Občas se zapomíná, že Vánoce nejsou jen o dárcích. Jak jsou vztahy důležité, napsala v článku čtenářka Iveta Bellová – a rovnou k tomu přidala i recept na výbornou domácí čokoládu. 

Naše rodina je velká řadu let. A považuji to za náš životní dar. Nikdo se nemusí cítit sám, všichni držíme pospolu, máme se rádi a můžeme se spolehnout jeden na druhého. Vždy jsme se všichni o Vánocích setkávali u babi a dědy – a že nás nebylo málo. Maminka byla ze šesti dětí, každý měl dvě až tři děti, … Babička s dědečkem nás vždy s láskou a radostí hostili tradičními pokrmy. Samozřejmě nás čekalo i překvapení pod stromečkem, to nesmělo chybět. Jak nás ale mile přibývalo, už nám Ježíšek naděloval jen drobnosti, ale i to bylo fajn.

vanoce_iveta_bellova6Po několika letech nám ale babička s dědou zemřeli. Nám se ale shodou šťastných náhod podařilo jejich byt koupit. Považovali jsme to za něco úžasného a neuvěřitelného. A letos zde budeme slavit už třetí Vánoce.

Ty první jsem pojala v duchu rodinných tradic a pozvala všechny blízké. Snažili jsme se, aby na stole „nechýbalo ništ“, jak by řekl děda, a pod stromečkem každý našel jen drobnosti. Myslím, že to mělo své kouzlo. Druhé Vánoce našel každý na vánočním stromečku vlastnoručně vyrobeného andílka z korálků. Nebylo jich málo, a tak jsem jejich výrobě věnovala několik nocí. Na stole byla vždy klobáska, okurky, děda, který pocházel ze Slovenska, by řekl ohurky, vaječný domácí likér, domácí čokoláda, uzené, domácí pagáče, cukrovíčko, košík s ovocem, ořechy a nakrájená zelenina.

Domácí čokoláda

Suroviny:

250g ztuženého tuku

300g práškový cukru

3 lžíce kukuřičného škrobu

3 lžíce kakaa (hořké Holandské v pytlíku)

100g mletých ořechů my dáváme vlašské.

Postup:

Tuk rozpustíme nad parou, přidáme ostatní přísady a mícháme 15-20min. Do formiček lijeme uvařenou čokoládu a po ztuhnutí vyklepneme. Na to je lepší chlap, ten má na to tu správnou sílu. Dáme do krabičky a do ledničky, a pak už se jen s chutí konzumuje 🙂

Iveta Bellová