Hřiby? Klidně i v listopadu

Letošní nezvykle teplý listopad láká do lesů nejen skalní houbaře. A z lesa neodcházejí jen takzvaně se zimními houbami, ale třeba i s hřiby.

Protože zima ještě neuložila přírodu k zimnímu spánku, lze najít rozmanité druhy hub. A rozhodně ne jen ty zimní. „Díky nadprůměrným teplotám, které v této době panují, nacházíme i typicky letní houby. K velké radosti houbařů, rostou dokonce i hřibovité druhy,“ řekl Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les. „ Dále ještě můžeme nacházet podzimní druhy, jako například penízovky sametonohé, třepenitky makové, opeňky, čirůvky fialové, havelky. Začínají růst také hlívy, pařezníci a penízovky sametonohé, které, ale rostou po celou zimu,“ pokračoval Jiří Pošmura.

15.11.2014„Objevit se dají i zvláštnosti, jako například miniaturní hlenky, které vypadají dobře na fotografiích, protože jsou krásné a zajímavé.“ Najdeme je v mechu, listí na pařezech a mnohých dalších místech. Jsou to zvláštní slizovité útvary, které můžeme nalézt na vlhkých stanovištích. Hlenky jsou drobné organizmy, které jsou někdy mylně přiřazovány k houbám, ale pro svou rozmanitost tvarů a barev, jsou vyhledávány mnohými houbaři k focení.

Další houbou, se kterou se můžeme setkat v těchto dnech, je penízovka sametonohá. Která patří k našim nejchutnějším houbám.  Najdeme ji na odumírajícím dřevě listnatých stromů, poblíž vodních toků. Její růst začíná koncem října a končí začátkem dubna. Její výška je od 3 – 8 centimetrů a šířka kloboučku je 2 – 10 centimetrů. Roste v trsech. Vhodná je k sušení, ale i do polévek, omáček, masu, ale výborná je také v salátu.

A na závěr ještě recept:

Zimní salát z penízovky sametonohé dle Jiřího Pošmury

300 g penízovky, 100 g celeru, 4 vejce vařená natvrdo, 1zeleninová  kostka, 1/2 1 vody, petrželka;

zálivka: 1 lžíce octa, 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř, trochu cukru, lžíce oleje

Penízovky očistíme, opláchneme , nakrájíme na plátky a vložíme do zeleninového vývaru, povaříme 5 minut. V osolené vodě uvaříme do měkka na kostičky nakrájený celer. K vychladlému celeru a okapaným houbám přidáme nadrobno nakrájená vejce a nasekanou petrželku, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Salát necháme krátce odležet. Před podáváním jej dozdobíme červenou paprikou a zelenou petrželkou.