Mykologové zamkli les. Houbaři ale z lesa s prázdnou neodcházejí

Symbolickým klíčem sice již uzamkli mykologové les, to ale neznamená, že stále nerostou chutné houby. Existují totiž druhy hub, kterým mráz nevadí. Mykologové uzavřeli les druhou říjnovou sobotu a symbolickou akci spojili s procházkou.

„Trasa procházky, kterou pořádal Mykologický klub Slavkovský les spolu s chebským muzeem, vedla na Zelenou horu a končila u Bismarcovy rozhledny,“ popisuje Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les.

„Během výletu účastníci, kterých se sešlo na šest desítek, nasbírali přibližně 140 druhů hub běžně rostoucích, ale také některé vzácnější druhy jako například kukmák cizopasný a houžovec hlemýžďovitý. V cíli procházky byla ze všech nalezených hub uspořádána výstavka s výkladem a upozorněním na možnou záměnu jednotlivých druhů jedlých hub s nejedlými či jedovatými. – Procházka byla zakončena opékáním špekáčků.“

Houbařská sezóna ale nemusí končit prvními mrazíky, houby můžeme nacházet v lese také na podzim, ale i v zimě. Velkou pozornost bychom měli věnovat houbám, které několikrát přemrzly. Z jedlých se mohou snadno stát jedovaté. To se může stát například u některých hřibovitých druhů a holubinek. Je to stejné jako u masa. Když několikrát přemrznou, začnou se rozkládat bílkoviny a houby se rychle kazí, napadají je bakterie a vznikají toxické látky, které nám pak způsobí zažívací potíže, otravu. Přemrzlou houbu poznáme podle barvy, která je vybledlá, a houba samotná je měkká, vodnatá.

Podzimním a zimních druhům ale samozřejmě mráz nevadí.  To se týká například hlívy ústřičné, která roste na kmenech a pařezech listnatých stromů. Kromě toho, že je výborná, tak je i léčivá. Příznivě ovlivňuje cholesterol v krvi. Další otužilou houbou je penízovka sametonohá „vánoční“. Tu najdeme na jívách a černém bezu a právě o Vánocích ji můžeme objevit i pod sněhem.

Vždy ale platí pravidlo: „Sbíráme jen to, co dobře známe“. Pokud si nejsme jisti, obrátíme se na mykologickou poradnu.