Den železnice: Když se potkal císař s králem

Den železnice si letos užili příznivci mašinek hned na třech místech v Karlovarském kraji – v Aši, Chebu a Mariánských Lázních. A na všech třech místech byl nachystaný zajímavý doprovodný program. 

„Letošní oslavy Dne železnice v Karlovarském kraji se konaly ve znamení 110. výročí setkání dvou monarchů, a to rakouského císaře Františka Josefa I. a anglického krále Eduarda VII., na mariánskolázeňském nádraží,“ vysvětluje Radka Pistoriusová, tisková mluvčí Českých drah.  Parní vlak vyjel z chebského nádraží, zamířil do Mariánských Lázní, poté zamířil zpět do Chebu a vydal se až do Aše – po části tratě tzv. Vlaku svobody, který 11. září 1951 přejel hranice do tehdejšího západního Německa, tratě, jejíž obnova bude při této příležitosti zahájena.

Na nádražích byl připravený doprovodný program, v Chebu například jízdy motorovým vozem do lokomotivního depa a po stanici, komentované prohlídky pracoviště výpravčích, zpřístupněná bylo také modelové kolejiště instalované v železničním voze a mnoho dalšího. V Mariánských Lázních zase návštěvníky potěšilo sehrané setkání rakouského císaře Františka Josefa I. s anglickým králem Eduardem VII.

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.