Kraj zná své regionální potraviny

Celkem 84 produktů od 20 výrobců letos v Karlovarském kraji soutěžilo o titul Regionální potravina 2014. A devíti pochoutkám, které se pyšní výjimečnou kvalitou a chutí, se to povedlo. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly „Masné výrobky tepelně opracované“ a kategorie „Ostatní“. regionalni potravina roman jelen

​Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Kvalita produktů našich regionálních zemědělců a potravinářů stále stoupá, hodnotitelská komise proto neměla vůbec jednoduchou práci. Věřím, že se nám nakonec skutečně podařilo vybrat to nejlepší z naší místní nabídky,“ uvedl krajský radní Václav Jakubík.

K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Hroznětínská krůtí šunka, Ladislav Zdeněk

Masné výrobky trvanlivé
Chebský kabanos, Roman Jelen

Sýry včetně tvarohu
Ovčí sýr Arnika, Horský statek Abertamy s.r.o.

Mléčné výrobky ostatní
Sladký tvarohový krém s čokoládou, Belina s.r.o.

Pekařské výrobky včetně těstovin
Chléb Boží Dar, Karlovarská pekárna TREND s.r.o

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Bečovské oplatky, Stanislav Pytlík

Alkoholické a nealkoholické nápoje
Polotmavý 12 ležák, Pivovar Permon s. r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě 
Sušené višně, Regent Plus Žlutice spol. s r.o.

Ostatní
Krásenské čajování – švestkové, Jitka Šimůnková

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek má právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu.

Výsledky Soutěže Regionální potravina 2014 v Karlovarském kraji:

umístění VÝROBEK VÝROBCE
     
  PEKAŘSKÉ VÝROBKY  
 1. Chléb Boží Dar Karlovarská pekárna TREND s. r. o.
 2. Máslový svatební koláček Stanislav Pytlík ,pekařství a cukrářství
 3. Rychnovský dalamánek Antonín Baborovský
 3. Preclíkový vrták Miroslav Diviš
     
  CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY, VČETNĚ CUKROVINEK  
 1. Bečovské oplatky Stanislav Pytlík ,pekařství a cukrářství
 2. Karlovarská minerální pralinka Miroslav Marek
 3. Karlovarské pralinky Karlovarská pekárna TREND s. r. o.
     
  MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ  
 1. Sladký tvarohový krém s čokoládou Belina s.r.o.
 2. Jogurtová zmrzlina Hollandia Hollandia a.s.
 3. Vánočník Jiří Kubernát – Farma
     
  SÝRY VČETNĚ TVAROHU  
1.- 2. Ovčí sýr Arnika Horský statek Abertamy s. r. o.
1.- 2. Tvaroh Belina s.r.o
 3. Ovčí pivní sýr Horský statek Abertamy s. r. o.
     
  ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE  
 1. Polotmavý 12° ležák Pivovar Permon s.r.o
 2. Světlý 12° ležák Pivovar Permon s.r.o
 3. Kynšperský zajíc 12° polotmavý ležák Kynšperský pivovar s. r. o.
     
  OSTATNÍ  
 1. Krásenské čajování – švestkové Jitka Šimůnková
 2. Krásenské čajování – dědečkovo Jitka Šimůnková
 3. Krásenské čajování – babiččino Jitka Šimůnková
 3. Lesní med z doupovských lesů Josef Šefčík
     
  MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ  
 1. Chebský kabanos Roman Jelen, řeznictví a uzenářství
 2. Dyleňská klobása Roman Jelen, řeznictví a uzenářství
 3. Slavkovský salám Roman Jelen, řeznictví a uzenářství
     
  MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ, VČETNĚ UZENÝCH MAS  
 1. Hroznětínská šunka krůtí Ladislav Zdeněk
 2. Lázeňská vepřová šunka Roman Jelen, řeznictví a uzenářství
 3. Myslivecká slanina Pelant s.r.o
     
  OVOCE A ZELENINA  
 1. Sušené višně Regent Plus Žlutice  spol. s r.o.
 2. Sušená jablka plátky Regent Plus Žlutice  spol. s r.o.
 3. Sušená jablka hranolky Regent Plus Žlutice  spol. s r.o.