Poutní maraton: Běželo se pro chebský hospic

Takřka 40 tisíc korun. Tolik zatím činí výtěžek Poutního maratonu, který se běžel předposlední červnovou sobotu z Chebu za Waldsassen a zpět. Částka tentokrát poputuje na činnost chebského Hospice Sv. Jiří.

Na trasu pátého ročníku Poutního maratonu se v sobotu 21. června vydalo celkem 125 účastníků.

„Jako již po několikáté měl maraton mezinárodní účast. I tentokrát přijeli sportovci z Německa nebo ze Slovenska. A jako dobrovolníci na stanovištích na trati nám pomohli přátelé z SRN,“ říká Eva Kolafová, ředitelka Farní charity Cheb, která akci pořádá společně s Běžeckou školou Miloše Škorpila.

Účastníci měli na výběr z několika různě dlouhých tras – od 422 metrů kolem kostela, přes 10 km na Loretu, 21 km do Waldsassenu či 42 km celý okruh. Navíc nemuseli jen běžet, zapojit se mohli pěšky, na kole, koloběžce nebo třeba v poutním autobuse.

„Letošní výtěžek, který je věnován na podporu služeb Hospice Sv. Jiří v Chebu, zatím činí celkem 38 530 korun a 37 €, z toho 16 700 korun věnovali nadšenci, kteří se letos již po třetí vydali na čtyřdenní Poutní ultramaraton dlouhý 211 km, který předchází sobotní akci a pomáhá ji zviditelnit,“ podotýká Eva Kolafová. Poutní ultramaraton se tentokrát neběžel po trase Via Porta, jako v předchozích dvou letech, ale po bývalé signálce z České Kubice do Chebu.

Jak ale ředitelka chebské farní charity dodává, částka není konečná. „Ještě chodí další dary na účet a až do konce měsíce běží dražba obrazu, který nám na tento účel darovala akademická malířka Renata Štolbová.“

Právě finance jsou pro služby hospice velmi důležité. Např. příspěvek 1 200 korun zajistí pohotovostní službu hospicové sestry na 24 hodin. Kdo nestihl přispět na Poutním maratonu, má stále šanci převodem na účet Farní charity Cheb u Poštovní spořitelny:

Číslo účtu: 220699597 / 0300, variabilní symbol: 2303.