Chebské kašny 2014 – ty se opravdu povedly

Vynikající počasí, velice pěkná a celkem náročná trať a solidní účast závodníků nejen z Chebu a okolí, včetně ze sousedního Německa. Tak lze charakterizovat další ročník prestižního závodu pro všechny věkové kategorie – Chebské kašny 2014.

Horská kola jsou populární, mladý olympijský sport, který nezná věkové hranice. Letos, opět po letech, došlo k uspořádání večerního závodu a opravdu kategorie dospělých absolvovali závod za nočního osvětlení centra Chebu.

Dobrou práci domácího oddílu mládeže PROFI SPORT Cheb bylo vidět také na stupních vítězů. Přesto, že většina jejich závodníků absolvovala již dopolední náročný kopcovitý závod na Březové, který je součástí Karlovarského poháru, dokázali se mladí členové tohoto oddílu prosadit ve většině věkových kategorií.

V kategorii žáků do deseti let byl na Březové druhý a na Kašnách třetí Samuel Naugton, na čtvrtém místě Tomáš Faltus, v mladších žácích se naopak posunul z pátého místa na třetí Tomáš Halbich, v mladších žákyních dojela na třetím místě Kateřina Matoušková. Ve starších žácích byl dvakrát nejrychlejší Dominik Fiala, v kadetech byl téměř stejně úspěšný David Zadák, který bohužel v závěrečném finiši jen těsně nestačil na svého soupeře z Německa. Po druhém místě byl tentokrát na pátém, pódiovém místě ještě Karel Tyrpekl, v kadetkách se po vítězství na Březové musela spokojit s druhým místem Anežka Nováková, která nestačila na svoji o rok starší soupeřku také z Německa. Největší konkurencí tak domácím mladým závodníkům byli cyklisté z Německa a dále z Chodova. Velkým smolařem byl domácí junior Přemysl Novák, který v dopoledním závodě na Březové nenašel konkurenci ani v mužích. Bohužel v Chebu měl dvakrát defekt a proto nedojel závod juniorů ani na druhý pokus závod s mužskou elitou.

Kategorie dospělých tentokrát, oproti prvnímu technickému závodu v Aši, ovládli prakticky závodníci z Německa.

V elitě byl nejúspěšnějším českým závodníkem ašský odchovanec Josef Blažek, masters I. ostrovský Ladislav Fabišovský na druhém místě, masters II chebský Jan Kraclík, v Masters III zvítězil chebský Pavel Santo, v ženách třetí Dana Kopecká z Chebu reprezentující Březovský team, ve starší kategorii žen Lenka Jandová z Chebu.

Náročný závodní víkend doplnil ještě nedělní závod mládeže v Aši Ašský bejbykap. Zde si své třetí víkendové vítězství užil Dominik Fiala a další první místa pro Anežku Novákovou a Karla Tyrpekla znamenaly v letošní sezóně již započatou druhou stovku medailí pro tento tým mládeže.

Organizačně a po technické stránce velice zdařilý závod. Pořadatelé – pánové Moos a Větrovec s týmem – si zaslouží letos pořadatelskou zlatou medaili. Velice atraktivní a pěkné prostředí chebského náměstí, kostela a hradu. Několik technických úseků včetně schodů ke Kamenné ulici a dlažební kostky na náměstí dělají z tohoto závodu celkem rychlý okru na cca 1,5 km, který ti nejlepší absolvovali v čase pod tři minuty. Zajímavé jsou také výsledky, kde je možné ve výsledkové listině sledovat mezičasy na každý absolvovaný okruh. Jen připomínka k hudbě, která by měla být více kulisou než v uvozovkách trhákem na nervy svojí silou.

Již tradičně jsou při vyhlašování prestižním oceněním pro vítěze dlažební kostky. Letos navíc tuto akci zakončil slavnostní ohňostroj. A jak bylo z řady úst přítomných slyšet, šlo opravdu o unikátní a velice zdařilou šou, na kterou se bude jistě vzpomínat minimálně do dalšího ročníku.

Petr Fiala
účastník akce