Zem se opět otřásla

Slova seismologa se potvrdila a západní kout České republiky se v sobotu opět otřásl. Největší otřesy byly patrné před okolo 12:40 hodin, další o hodinu později.

Údaje ze seismogramů se (u nejsilnějšího zemětřesení) pohybují od 4,3 do 4,8 stupňů. Otřesy byly velmi patrné nejen v Karlovarském kraji, za hranice, ale prý dokonce také na Plzeňsku. Seismolog Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR pro ŽivéChebsko.cz uvedl, že zemětřesení z minulého týdne mohlo být jen začátkem.

Zemětřesení je nedeterministický proces. Kromě toho současná seismická aktivita má velmi specifický průběh. Přesto si dovoluji predikovat, že se jedná o 1. fázi silnějšího zemětřesného roje, který bude v následujících týdnech nebo měsících pokračovat,“ uvedl v rozhovoru. Také potvrdil, že je Chebsko typickou oblastí výskytu tzv. zemětřesných rojů.

Kdo žije na Chebsku (o obyvatelích Nového Kostela ani nemluvě), menším zemětřesením se příliš nediví. Také seismolog potvrdil, že otřesy okolo Chebska nejsou ničím výjimečným.

„Zemětřesné roje se zde pravděpodobně opakují odedávna. Proto byla seismická aktivita v této oblasti sledována ‚odborně‘ sledována již na začátku 20. století, první seismická stanice byla zřízena v Chebu v roce 1908,“ sdělil.

Celý rozhovor s Josefem Horálkem najdete zde! 

Richterova stupnice

Magnitudo

Následky

1, 2 Není cítit, lze pouze měřit přístroji
3 Nejmenší hodnota, kterou člověk rozpozná; bez poškození
4 Slabé zemětřesení
5 Slabé poškození budov blízko epicentra
6 Vážné poškození špatně postavených budov
7 Velké poškození budov
8 Téměř úplné zničení