Sezóna ve Františkových Lázních je zahájená

Svěcením pramenů byla slavnostně zahájena 221. sezóna ve Františkových Lázních. A jestli něco k Františkovým Lázním patří, jsou to nejen prameny, ale také socha malého Františka. Málokdo však ví, že vznikla nejznámější legenda o chlapečkovi s rybou celkem nedávno proto, aby k němu přicházelo více lázeňských hostů.

Sobotního žehnání pramenů se ujal páter Josef Šedivý, 48. velmistr a generál Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Slavnostní svěcení Františkova a Glauberova pramene ale nebylo jediným bodem programu, připraveno bylo také vystoupení mažoretek nebo třeba trh řemesel.

A jako tradičně dorazili nejen obyvatelé města, ale také návštěvníci. Ti si sem ostatně vždy cestu našli, a to i v dobách dávno minulých. Historie léčivých pramenů zde sahá až do 15. století. Zdejší minerálky a jejich vliv na lidské zdraví začal zkoumat koncem 18. století Dr. Bernhard Adler z Chebu. Takže vlastně také díky němu založil v  roce 1793 František I. město, které se stalo prvními slatinnými lázněmi na světě.

Mezi nejznámější prameny patří Františkův pramen, který je nejstarším. Je pojmenován po Rakouském císaři Františku I. a najdeme ho v dolní části lázeňské promenády. Velmi známý je i Glauber IV., který patří k nejsilnějším svého druhu, mezi svými konkurenty se navíc může pochlubit největším obsahem soli. Tím je unikátní dokonce ve světovém měřítku! Tento pramen vyvěrá ve dvoraně Glauberových pramenů.

Františkovy Lázně, to ale nejsou jen prameny. Jejich symbolem je i socha Františka vyrobená v roce 1924 místním sochařem Adolfem Mayerlem. Před tamním Společenským domem jej dámy najdou už od doby po válce, kdy tam byla socha přenesená. Jak uvádí oficiální web města Františkovy Lázně:  Lázeňský fotograf pan Škarda pro zvýšení popularity Františka vymyslel jednu z nejmilejších legend v Čechách – podle ní každá pacientka, která se dotkne palce levé nohy sochy otěhotní. František v parku je ale kopie, originál se nachází v městském muzeu.