Tip na výlet – Amerika u Františkových Lázní

Kam vyrazit v pěkném jarním dni? Třeba do Františkových Lázní. K pramenům ale nepůjdeme…

Nedaleko od centra Františkových Lázní je pro návštěvníky připravena naučná stezka s mini zoo, které se nachází v krásném prostředí lesoparku u rybníka Amerika. V zoo najdeme několik druhů zvířat, například kozy a ovce kamerunské a lamy krotké. Ve voliérách uvidíme mývaly severní a sovice sněžné, v jezírku si lze prohlédnout karase zlaté nebo třeba kachny.

Zajímavé je také obecně prostředí u Ameriky. Nachází se zde hnízdiště různých druhů ptactva, které je možné pozorovat z mola. Na naučné stezce si oživíme znalosti stromů a stop zvířat. Pro děti i dospělé jsou připravené prolézačky, houpačky a další prvky k protažení těla, které stojí za to vyzkoušet. Celá lokalita prošla před pár lety revitalizací. Projekt oživení parku se inspiroval názvem rybníka Amerika. Není tak divu, že se autoři mobiliáře a herních prvků pokusili umění indiánů přenést také sem. A když nás pohyb zmůže, trávník nedaleko expozic vybízí k pikniku a odpočinku.

Ke „stanici“ Amerika jezdí z Františkových Lázní (přes cestu od Františka) mikrovláček, a to po půl hodině ve čtvrt a tři čtvrtě – ovšem jen při dobrém počasí. Trasa je ale dlouhá asi 2 kilometry, není proto problém si ji projít, projet na kole nebo třeba na kolečkových bruslích. Vjezd je sem povolen  autům, přírodu si tak mohou vychutnat také nemobilní návštěvníci, celý areál je navíc bezbariérový.