Poslední možnost zasadit rajská jablíčka

Pěstování rajčat není složité, zvládnou jej i začátečníci a jak mi jistě potvrdíte, nejlépe chutnají ta, která si sami vypěstujeme, protože „domácí“ lépe chutnají a krásně voní.

Pokud nemáme zahradu, můžeme se pustit do pěstování rajčat na balkóně.

Vhodnější odrůdy jsou keříčkové (cherry), ale i tyčkové, pokud rostlině dopřejeme více prostoru v dostatečně velké nádobě (květináče, kýble, plastové pytle..)

Vhodná doba výsevu je přibližně v půlce března.

Připravíme si vhodný substrát (substrát – živná hmota s několika druhy zeminy, která obsahuje živiny pro růst rostlin) a nádoby na výsev. Můžeme použít výsevní misky, truhlíky, ale stačí také kelímky od jogurtů. Ty s průhledným víčkem nám poslouží jako minipařeniště. Jen nesmíme zapomenout na otvory na spodu kelímku pro odvod přebytečné vody a otvory ve víčku pro ideální klima. Nádoby umístíme na světlé a teplé místo, nejlépe na okenní parapet. Teplota by měla být kolem 20°C. Zeminu musíme udržovat vlhkou, ale zároveň musíme dávat pozor na přemokření.

Po vyrašení třetího listu, rostlinu přesadíme do samostatné nádoby s vhodným substrátem. Pokud bude rostlina hodně vytáhlá, zasadíme ji hlouběji a opět postavíme na okenní parapet.

Při přesazování do venkovních nádob by měly být rostliny košaté a přibližně 25 cm vysoké. U tyčkových odrůd dáváme pozor na zlomení, proto je podepřeme tyčkou. Ven vysazujeme v průběhu května, kdy již nehrozí ranní mrazíky. U tyčkových odrůd je důležité vylamování postraních výhonů.

Důležité pro pěstování rajčat je stanoviště, které by mělo být chráněné před deštěm a velkým větrem. Na listy nesmí voda stékat ani při pravidelné zálivce. Slunná poloha je pro zdárný růst velmi podstatná.

 Zdroj: vlastní zkušenost a internet