Našlo město nové místo pro polyfunční dům?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vypadá to, že už město našlo nový pozemek pro investora Vojtěcha Kubálka z Kladna. Ten vlastní objekt bývalé Blue Banana a sousedního bývalého rychlého občerstvení v chebské Májové ulici. Zájem měl také o pozemky pod budovami, které ale vlastní město. A zastupitelstvo v lednu rozhodlo, že mu pozemky neprodá, a ani rada nebyla pro prodloužení nájemní smlouvy. Jak sdělil na únorovém jednání zastupitelstva starosta Pavel Vanoušek, možná našli jiný vhodný prostor, kde by prý investor chtěl stavět – v parku před chebským nádražím.

Starosta až na konci zasedání zastupitelstva potvrdil, že se poslední jednání o polyfunkčním domě s investorem Vojtěchem Kubálkem konalo ve středu 26. února. Podle jeho slov se ho zúčastnil také místostarosta Vladimír Hartmann a Tomáš Linda, vedoucí majetkoprávního odboru Pavol Vančo a vedoucí stavebního úřadu Martin Mašek.

„Diskutovali jsme o dalších možnostech, jak v této záležitosti postupovat,“ sdělil zastupitelům starosta. Hlavním cílem schůzky byla dohoda. Podle starostových slov panuje obava, že jinak dojde k dlouholetým soudním sporům a investorovy chátrající objekty budou strašákem centra města. Začali proto hledat vhodnější lokality, kde by mohl investor polyfunkční dům vybudovat. „Z variant, které jsme vytipovali, projevil Vojtěch Kubálek největší zájem o lokalitu u nádraží, a to nad kruhovým objezdem,“ uvedl s tím, že dříve v těchto místech byla zástavba. Jak doplnil, v současné době je prostor určen pro občanskou vybavenost, v novém územním plánu se předpokládalo, že zde bude rozšířené parkování.

Investor by měl zájem z 10 000 metrů čtverečních o 2000 metrů čtvereční a s městem je prý ochotný se bavit o umístění i vzhledu budovy.  Pokud by k dohodě došlo, provedl by na své náklady demolici a pozemek městu vrátil.

„My nechceme, aby se celá záležitost stala předmětem dalších svárů,“ řekl ještě starosta, který prý i proto zastupitele s plánem seznámil. Dotázat se chce také jednotlivých zastupitelských klubů, jestli by pro ně byla taková cesta akceptovatelná. Pokud by většina byla pro, připravil by se návrh záměru, o kterém by pak zastupitelé rozhodovali – ač je to v pravomoci rady. „S ohledem na celou anamnézu, jak se věc vyvíjela a jak si představujeme, že by se mohla vyvíjet, byli bychom rádi, aby o tomto bylo informováno zastupitelstvo města,“ konstatoval Vanoušek.

Dlouho se ale zastupitelské kluby radit nemohou. Starosta by byl rád, aby nějaké konkrétní rozhodnutí padnlo už na dalším zasedání, a to prý už kvůli investorovi. Ten stále platí nájem za pozemek v Májové ulici, navíc neví, zda i jeho další záměr nebude smeten ze stolu.

Proti plánu se hned na zasedání postavil Václav Jakl. Nelíbí se mu plánovaný objekt ani nový terminál. „Opticky to tuto oblast naprosto znehodnotí (plánovaný polyfunkční dům – pozn. red.),“ sdělil.

Podle starosty bylo ve hře ještě několik dalších lokalit, například park naproti investorovým objektům.